• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Oro bland affärskvinnor i Saudiarabien

Saudiarabien flaggaDen 4 februari arresterades affärskvinnan Yara i Makkah, Saudiarabien, av Kommissionen för Främjande av Sedlighet och Förebyggande av Synd (kortat till Sedlighetskommissionen). De kom på henne med att sitta på ett Starbucks café tillsammans med en manlig kollega. Nu är andra affärskvinnor i Saudiarabien oroliga för att de ska hamna i samma situation.

Latifa Sandy, också hon affärskvinna och väninna till Yara, säger att hon finner Sedlighetskommissionens agerande är oförlåtligt. " Vi är inte emot islams lagar men vi är emot sättet de behandlade henne på. De skapade en skandal och förolämpade henne offentligt. Folk samlades runt omkring när de hörde henne skrika och gråta på det välkända caféet. En del fotograferade henne."

Yaras make Hatim berättar att hon växte upp i USA och att hennes föräldrar är jordanier. De flyttade till Saudiarabien för åtta år sedan och har tre barn som är 3, 7 och 14 år gamla. Yara är saudisk medborgare och huvuddelägare i ett investmentbolag, hon lär vara den femte saudiska kvinnan som har fått licens som "business executive" i Saudiarabien. Hon plamerade att öppna ett nytt kontor i Riyadh och det krävde att hon reste dit två, tre gånger i veckan. Maken säger att han inte hade möjlighet att följa med henne varje gång, vilket han skulle ha gjort enligt saudisk lag. Kvinnor måste egentligen alltid ha en förmyndare (nära manlig släkting) med sig vid resor, men av olika orsaker går det inte alltid, och myndigheterna är inte alltid absolut strikta på den här punkten. Det händer att kvinnor reser utan manligt sällskap och t.o.m. åker taxi utan en manlig släkting som ledsagare.

Nu är andra arbetande kvinnor i Saudiarabien oroliga för att de ska behöva utstå samma förödmjukande behandling av Sedlighetskommissionen som Yara, som enligt uppgift ska ha tvingats skriva under ett skriftligt erkännande; genomlida många timmars inlåsning utan att få kontakta sin familj; kroppsvisiteras i fängelset; fått utstå verbala förbannelser och tvingats lyssna på en domare som förbannat henne och sagt att hon ska brinna i helvetet för att hon har syndat.

Enligt Hatim lider hans fru av ett psykologiskt trauma efter den hårda behandlingen. På grund av att hennes arabiska inte är så god förstod hon inte ens vad de krävde att hon skulle erkänna, men under hot om att sättas direkt i fängelse om hon inte skrev under och lämnade sina fingeravtryck, gav hon efter och erkände allt som Sedlighetskommissionen anklagade henne för. Det inkluderade – förutom att hon suttit på Starbucks med en man som inte var en nära släkting och då även "rört på sig på ett misstänkt sätt" – att hon bar make up och att hon inte täckt sitt hår.

Saleh ibn Humaid Al-Ghamdy, chef för Kontoret för Religiösa Påbud i Riyadh, sade till media att om det skulle vara så att enskilda medlemmar i Sedlighetskommissionen har gått över gränsen för sina befogenheter och brutit mot lagen på något sätt så ska vederbörande bestraffas eftersom deras agerande i så fall är negativt för hela kommissionen.

"Jag hoppas att Yara orkar igenom detta, Gud kommer att belöna henne om hon har agerat enligt den rätta tron. Jag råder henne att visa tålamod, och jag uppmanar Sedlighetskommissionens män att agera visare och snällare mot människor"
, sade Saleh ibn Humaid Al-Ghamdy.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: