• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Fel, Sveriges Radio!

SR ny logoI Studio Ett påstods den 4 mars felaktigt att: "papperslösa flyktingars barn som föds här blir statslösa"! Läs och lyssna här.

För det första handlar det inte om "flyktingar". Det är fel att använda sig av det begreppet för dem som kallas "papperslösa" (för att de inte visar sina dokument). Det handlar antingen om:
1) asylsökande som fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd
eller om
2) människor som kommit hit och stannat kvar utan tillstånd men aldrig sökt asyl eller uppehållstillstånd.

För det andra är det fel att påstå att barn som föds här skulle bli statslösa! Barn får föräldrarnas (eller den ena förälderns) medborgarskap, det är endast barn till föräldrar som i sig själva är statslösa som t.ex. en del palestinier, som blir statslösa. Inte blir ju heller barn till svenska föräldrar plötsligt statslösa bara för att de föds i ett annat land! Det verkar som om man på Sveriges Radio tror att medborgarskap = pass. Så är det ju verkligen inte. Medborgarskapet föds man till (utom de som föds av redan statslösa föräldrar), ett pass är en manifestation av medborgarskapet men inget som är nödvändigt att ha för att man ska vara medborgare i ett land. Det finns ju också svenskar som aldrig har skaffat sig pass och de är givetvis lika mycket medborgare här som alla andra

Sveriges Radio bidrar till att skapa förvirring kring dessa frågor genom att sprida felaktig eller luddig information. Man blandar ihop frågan om medborgarskap med pass eller annan dokumentation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: