• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om frihet!

image2232Med mycket kort varsel blev jag tillfrågad om jag kunde/ville vara med och tala om "frihet" i tankesmedjan Timbros regi. Och eftersom ämnet är intressant och varslet var så kort (vilket passar mig utmärkt) så tackade jag ja. Det blev en givande och intressant eftermiddag (5 mars) med åtta talare om "olika friheter". Mitt val av frihet var "personlig frihet".

Läs om programmet under Timbros frihetsvecka och om frihetsdagen här. Jag hoppade alltså in i stället för Fredrick Federley som fick förhinder, därför finns inte min text med, som de andras. Men jag talade om personlig frihet som grund för alla andra "friheter" – som yttrandefrihet, föreningsfrihet, valfrihet på olika områden etc. Jag framhöll också mitt nymyntade begrepp "chimärfrihet". Att så mycket av vad man i Sverige kallar "frihet" i själva verket bara är just chimärer. Det är ändå alltid andra som bestämmer vilka friheter folket i nåder ska ha. Som när det gäller valet vart fjärde år. Det är en chimär att vi får välja fritt eftersom vi bara får välja bland de kandidater som finns upptagna på valsedlarna och som någon annan, partiets politiker, har bestämt. Och friheten att välja barnomsorg och vård etc är också beroende av vad kommunerna har bestämt, det finns ingen verklig valfrihet. Åikts- och yttrandefriheten är ju också starkt villkroad och därmed är även den en chimärfrihet. Massor av chimärfriheter finns det.

Det var ett friskt grepp av Timbro att släppa fram sinsemellan mycket olika talare, var och en med sin egen syn på "frihet". Villket också visar att det, som man kan tycka, så självklara begreppet "frihet" inte har bara en betydelse utan kan betyda olika saker för olika människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: