• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Vad menar Kristdemokraterna?

KristdemokraternaIdag meddelas av bland annat Sveriges Radio (läs och lyssna här) att Kristdemoraterna kräver ett omedelbart stopp för alla avvisningar av flyktingar som har fast jobb i Sverige. Istället vill partiet att asylsökande med jobb skall betraktas som arbetskraftsinvandrare.

Förmodligen, jag utgår från det fastän fel ord används igen, handlar det inte om flyktingar utan om asylsökande. Det tycks av någon anledning vara mycket svårt för journalister och andra att lära sig skillnaden…

Man kan då undra vilka asylsökande det är som har fasta anstälningar? I Sveriges Radios inslag sägs:
"Under tiden väntar 23-årige Reza Rezai från Afghanistan på avvisning, trots ett fast jobb."

Asylsökande som inte har uppehållstillstånd har endast rätt att arbeta om hanteringen av deras ansökan beräknas ta mer än fyra månader. Om/när deras ansökan avslås får de inte längre arbeta från den dag då ett lagakraftvunnet beslut har meddelats (eftersom de då ska lämna landet). De arbetsgivare som låter en person utan arbetstillstånd jobba hos dem begår ett brott. Så hur kan då Reza Rezai (som det talas om i inslaget i Sveriges Radio) som ju har fått beslut om avvisning, ha ett fast jobb? Vilka asylsökande är det som kristdemokraterna talar om? Detta bör de klargöra.

Jag upprepar det som jag så många gånger tidigare har skrivit här på bloggen: asylhanteringen har havererat för länge sedan! Alla nya krav om "påbyggnader" och om mer eller mindre godtyckliga undantag från utlänningslagen som kommer från allmänheten, organisationer och t.o.m. de politiker som själva stiftat lagen, bör föranleda mycket djupa och genomgripande funderingar över om det inte är dags att införa fri invandring. För ett sådant lapptäcke som asyl- och invandringsreglerna är idag, det går bara inte att hantera. När allt fler upplever utlänningslagen som något man hela tiden ska ifrågasätta och kämpa emot – t.o.m. bland de politiker som stiftat lagen, då måste den ha spelat ut sin roll. Då kan man lika gärna ändra på alltihop och säga att "vi tar emot x antal kvotflyktingar (alltså med flyktingskäl enligt Genevekonventionen) per år och resten som vill komma hit får komma som arbetskraftsinvandrare, d.v.s. de ska ha riktiga jobb och bostäder och kunna försörja sig själva".

P.S. Givetvis tycker jag, som så många andra, att det känns hårt att asylsökande som Reza, Ali, Thanh och andra som varit här mycket länge och kan jobba och försörja sig ska utvisas. Att unga killar skickas till Afghanistan är inte något som känns humanitärt och att låta Thanh hänga i luften i 5,5 år (hittills) för att hans hemland Vietnam inte tar emot honom är helt åt skogen. Och lagen ger faktiskt möjligheter i alla dessa fall att bevilja uppehållstillstånd: särskilt ömmande omständigheter i de två första fallen och verkställighetshinder i det tredje. Om man vill tolkalagen lite generösare än man nu gör i dessa och liknande fall så går det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: