• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

Migrationsverkets generaldirektör tvingas backa om Irak-projekt

Apropå nedanstående inlägg, läs och lyssna på Ekots inslag med rubriken Ny Irakavdelning har inte fattat ett beslut. Där berättar Lars Karlstedt på Migrationsverket i Flen att:

”Vi har inte beviljat några tillstånd hittills. Däremot har vi fyra-fem personer som vi tror vi kommer att bevilja tillstånd. Hittills har enheten intervjuat 160 asylsökande irakier, bara fyra eller kanske fem av dem kommer att få uppehållstillstånd Resten måste utredas ytterligare och kommer därför att skickas tillbaka till en vanlig enhet igen för ytterligare utredning.”

Vilket totalfiasko för detta projekt! Fyra eller kanske fem asylsökande irakier kanske kommer att få uppehållstillstånd… Och för det skapade man en helt ny organisation och rekryterade folk och fick pengar av EU. Pinsamt för att det var absolut förutsägbart och projektet aldrig borde ha sjösatts. Och det har inte alls bara att göra med att färre irakier får tillstånd nu, det är en bortförklaring. Det är i o f s sant att ett praxisbeslut i Migrationsdomstolen ändrade på förutsättningarna för den dittills tämligen svepande tillståndsgivningen. Men projektet gick ut på att bevilja dem som hade ”uppenbara asylskäl” uppehållstillstånd på två veckor och det kunde man redan innan det nya praxisbeslutet kom ha räknat ut att det knappast finns några sådana fall solklara fall överhuvudtaget.

Dessutom meddelas det att man i Flen på sex veckor har intervjuat 160 asylsökande irakier. Men verkets storstilade planer, som de angett i sin ansökan om pengar hos EU-kommissionen, var närmare 100 i veckan… Detta, bland annat, informerade generaldirektören om den 19 november 2007, i samband med att Migrationsverket fått 32 miljoner kronor av EU:

”Migrationsverket startar nu ett projekt där klara och enkla ärenden ska handläggas inom 14 dagar. Jag är glad att EU har uppmärksammat det stora ansvar Sverige tar för asylsökande från Irak och att vi har fått så stor tilldelning. Inom ramarna för projektet ska vi handlägga 5000 asylansökningar från irakier per år. Det är en stor del av det totala antalet ansökningar i Sverige och det gör det möjligt att ytterligare förkorta väntetiderna för alla asylsökande, inte bara de från Irak.”

Nu tvingas generaldirektören erkänna att det här projektet – i den form man angett till EU-kommisionen och fått 32 miljoner kronor för – är misslyckat och inte kan genomföras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: