• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Wajeha Al-Huwaider kör bil

Saudiarabien flaggaWajeha Al-Huwaider kör bil. Jaha, och vad är det som är så märkvärdigt med det? Jo, att hon är kvinna i Saudiarabien och att det är absolut förbjudet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Kvinnor får bara åka bil med sin make, sin far, sin son eller sina bröder (vissa undantag görs, men huvudregeln är: nära manlig släkting).

Wajeha Al-Huwaider genomförde sin protestkörning på Internationella kvinnodagen och lade ut bevis på YouTube. Otroligt nog – vilket nu även saudiska män som hittar till inlägget på YouTube kan konstatera – så klarar denna kvinna av att både köra, lugnt och säkert och att prata samtidigt.

Det kan dröja länge innan det blir tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien. Men kvinnor som Wajeha Al-Huwaider strävar dithän och kommer att fortsätta sträva efter åtminstone en del av alla de rättigheter som människor som råkat födas till män har, men inte de som råkat födas till kvinnor. Heja Wajeha!

Läs också Saudi Women See a Brighter Road on Rights i Washington Post och en av mina bloggningar om Wajeha Al-Huwaider: Saudisk kvinnorättsaktivist häktad (15 augusti 2006),

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: