• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om radioprogrammet Ring P1

Ledarskribenten Ann-Charlotte Martéus på Expressen har skrivit om radioprogrammet Ring P1 i Sveriges Radio, och kallat det rasistiskt. Rubriken på hennes inlägg är Lägg ner P1:s rasistradio. Jag blev förvånad över hennes utfall mot det här 40 minuter låga ”insändarprogrammet” som sänds varje vardag, ett program där ”alla” får komma till tals – och gör det också.

Jag hörde en debatt i radio mellan Ann-Charlotte Martéus och Täppas Fogelberg, som är en av programledarna i Ring P1 (urusel, enligt min åsikt) och sedan i SVT:s morgonsoffa mellan henne och Hiba Daniel, som är en annan av programledarna. Jag blev förvånad över hur elitisktiskt och förmyndaraktigt Ann-Charlotte Martéus – som jag ofta läser och ofta tycker skriver mycket bra – tänker. Det lät som om hon på allvar tycker att man (någon…) ska sätta stopp för ”enkla” människor som inte vet vad de pratar om, att man (någon…) ska styra debatten och helst inte ha sådana här öppna kanaler överhuvudtaget, där debattovana, ”vanliga människor” får komma till tals. Det är ett arrogant och nedlåtande sätt att se på ”vanligt folk” som har 40 minuter i etern fem gånger i veckan och inget annat live-forum att göra sig hörda i. Ann-Charlotte Martéus skriver däremot inget om att ”vanligt folk” tvingas läsa, se och höra samma journalister om och om igen på tidningarnas ledarsidor och i olika paneler och morgonsoffor, spottade ut sina åsikter och sägande sådant som är politiskt korrekt i deras kretsar och genomtuggat flera gånger om. Så tröttsamt ibland att man gäspar.

Givetvis ska svenskar av alla slag, kulörer, religioner och kulturer få komma fram i Ring P1 och säga i princip precis vad de vill! Jag lyssnar ganska ofta på programmet och tycker att det kan vara intressant att ta del av åsikter i alla möjliga ämnen mellan himmel och jord och att lyssna på människor som tar till orda utan att vara genomslipade som journalister och andra proffstyckare i paneler och soffor är. Och ibland får jag nästan krupp när jag hör de mest ogenomtänkta och inskränkta åsikter och påståenden. Men så ser ”folket” ut, det är det folk Sverige har. Och de har lika stor rätt att säga sin mening (fast på mycket mindre utrymme) som ledarskribenter och nyhetsankare och programledare. Det är inte journalister och andra proffstyckare som ensamma ska ha alla ”problemformuleringsprivilegier” och rätt att styra folkets tankar! Folket har rätt att lufta sina åsikter och då även fördomsfulla och dumma sådana.

Till Ring P1 ringer faktiskt allt från skolelever till drygt 80-åringar; handikappade, läkare, politiker, kufar, muslimer, kristna, Mohammed, Nisse, deprimerade, nöjda, ilskna, tämligen korkade och mycket kloka med stor kunskap på det område de talar om etc. Jag kallar dem helt enkelt för ”svenska folket”! De inringande talar verkligen om allt mellan himmel och jord – ofta sådant som avhandlats i radio och tidningar den morgonen eller dagen innan, d.v.s. sådant som ledarskribenter och reportrar har satt på dagordningen… Men de talar också om vitt skilda ämnen som kanske inte är på den journalistiska tapeten just då, som vindkraft, dödshjälp, att stanna hemma med små barn eller sätta dem på dagis, hemtjänsten, låga pensioner, regeringen (ris eller ros), skolan, sjukvården, orättvisor begångna av myndigheter och massor av annat. Och, givetvis, om den stora frågan som på olika sätt berör varenda människa i detta land: asylinvandringen. Invandrare med ursprung i en massa olika länder i världen ringer också in och vill ofta prata om konflikter i just sitt hemland (Israel / Palestina, läget i Afghanistan etc, kurdernas situation, läget i den nya staten Kosovo), men de vill minst lika ofta tala om vardagsämnen som politik, jobbet, sjukdomar etc.

Man ska absolut inte strypa det här flödet av fria åsikter. Det är inte rätt att styra bort misshagliga åsikter från den offentliga debatten och göra den till en politiskt korrekt, jämntjock smet. Tvärtom: många fler möjligheter för ”vanligt folk” att ocensurerat komma till tals är vad som behövs i detta hymlande land! I ett fritt land ska människor som vill få debattera och diskutera fritt. Detta givetvis även om en del då – aningslöst eller ej – offentligt uttrycker något negativt om ”invandrare” eller säger något annat som pk-eliten inte gillar. Vi ska inte ha någon åsiktspolis och programmet ska absolut inte läggas ner trots att spretande, ibland rent korkade och fördomsfulla åsikter kommer fram. Trots att också någon av programledarna saknar hyfs och vett och några totalt saknar allmänbildning och egentligen inte är så lämpliga som programledare. För det är inte sant som Ann-Charlotte Martéus skriver: Ring P1 sprider hat och oemotsagda fördomar, timme efter timme efter timme.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: