• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

“Hedersvåld” förekommer nu också i Finland

Finlands flaggaUnga kvinnor gömmer sig undan hedersvåld också i Finland. Det händer att 16 år gamla flickor tvingas fly undan våld och arrangerade äktenskap. Det händer också att unga kvinnor råkar ut för oförklarliga olyckor. I vissa fall är situationen så allvarlig att flickorna inte vågar gå till skolan eftersom deras fäder eller bröder jagar dem och att de tvingas lämna hemorten. Brotten mot "hederskoderna" kan ibland handla om så små saker som att flickorna använder makeup eller rör sig ute på kvällarna.

Ala-Lipasti, teamledare vi Åbo kvinnocentral, understryker att problemen förekommer inom enskilda familjer och inte kan knytas till någon särskild religion. Hedersvåld förekommer inom alla trosriktningar, påpekar hon.

Läs mer i Hufvudstadsbladet. om Noor (fingerat namn), en 20-årig ung kvinna som bott i Finland sedan hon var fyra år gammal. Hon berättar att tills hon fyllde 13 fick hon vara en vanlig liten flicka, därefter blev det hårda bud:

"Då skulle jag börja täcka håret med slöja och klä mig som det anstår en muslimsk tonåring. Om jag ville ha jeans måste jag bära kjol ovanpå och om jag hade slöja skulle jag ha lång kjol". Pappa vet att jag har en pojkvän. Dödshotet gäller också honom. Dessutom har pappa hotat kidnappa min pojkväns systrar och det har gått så långt att den familjen har ansökt om besöksförbud."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: