• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Polisen tar krafttag mot illegal invandring

Finlands flaggaSveriges flaggaPå många områden skiljer sig samhällssynen och – systemen starkt åt mellan grannländerna Sverige och Finland. Bland annat på skolans område, vilket de flesta vid det här laget känner till. Och på försvarsområdet, men också på området lag och ordning. Ett exempel: under samma tid som hundratals värdetransportrån begåtts i Sverige varav en bråkdel klarats upp, har (om jag minns rätt) fyra begåtts i Finland varav alla klarats upp.

På området illegal invandring skiljer sig synen också åt i de två länderna. I Sverige kan asylsökande som fått avslag på sina ansökningar i praktiken själva välja att stanna kvar och hit kan också tusentals, kanske tiotusentals människor komma utan tillstånd och utan att söka asyl för att arbeta svart och stanna kvar utan uppehållstillstånd. I Finland är invandringen reglerad. Där ska den som får uppehållstillstånd lära sig språket och komma in i samhället och i arbete så fort som möjligt. Den som inte har fått tillstånd att stanna i Finland, eller som har kommit som turist och stannat kvar sedan deras viseringar gått ut, ska återvända till hemlandet.

Under veckoslutet har finsk polis gjort razzior på två nattklubbar i syfte att hitta personer som olagligt vistas i landet, rapporterar Hufvudstadsbladet. Polisen, tullen och gränsbevakningen kontrollerade sammanlagt 59 personer i nattklubbarna. En del av dem var anställda medan resten befann sig i lokalerna som gäster. Nio av dem greps för kontroll av identitet och uppehållstillstånd eftersom de inte hade de erforderliga handlingarna på sig, men släpptes efter att ha kunnat bevisa att de lagligt befinner sig i landet. Två personer har inte kunnat uppvisa uppehållstillstånd och kommer att hållas i förvar under utredningen.

Polisen misstänker att det för närvarande vistas tusentals utlänningar utan uppehållstillstånd i landet och har skärpt bevakningen vad gäller olaglig vistelse i landet. Den här månaden har polisen kontrollerat id-bevis och uppehållstillstånd bland personer som misstänks vara utlänningar. Det har skett via stickkontroller på ställen där myndigheterna anser att illegala invandrare kan tänkas befinna sig, som i köpcentrum och på järnvägsstationen i Helsingfors.

Tillägg till ovanstående text två dagar efter att den lades ut på bloggen:
För undvikande av missförstånd (vilket förekommit bland några bloggläsare som hört av sig) vill jag klargöra att vad jag vill visa på är att lagar och regler i både skola och samhälle i övrigt verkar följas mer i Finland än i Sverige. Inget annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: