• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Svåra frågor kring asyl- och annan invandring

Det är oerhört svåra frågor som infinner sig i samband med den röriga situationen på invandringsområdet. Så svåra att vad man än säger och skriver, hur man än försöker reda ut saker och ting så blir det fel ur någons synvinkel. Och motsägelsefullt även för en själv. Det finns inget svart eller vitt, bara svart och vitt när det gäller asyl- och annan invandring.

Om bland annat dessa fakta kan alla vara överens:

 • Sverige har en utlänningslag, en lag som ska följas precis som alla andra lagar
 • Sverige har – enligt utlänningslagen – reglerad invandring
 • Om man inte beviljas asyl eller uppehållstillstånd ska man lämna landet – enligt utlänningslagen
 • Om man inte får ett positivt beslut på en ansökan om att arbetskraftsinvandra kan man inte komma till Sverige för att arbeta – enligt utlänningslagen
 • Om det föreligger verkställighetshinder för avvisning av en asylsökande ska uppehållstillstånd beviljas – enligt utlänningslagen


Om bland annat detta kan många vara överens:

 • Det är i vissa fall omänskligt att återsända människor – särskilt när barn är inblandade – som varit i Sverige länge när/om de utan egen förskyllan inte kunnat avvisas under den tiden. T.ex. om handläggningen av deras ärende har dragit ut väldigt mycket på tiden.
 • Migrationsmyndigheterna borde se på varje fall individuellt, så som lagen föreskriver, och inte dra alla över samma "praxiskammar". Som t.ex. i vissa Dublin-ärenden (asylsökande ska skickas till det första land i EU som han kom till före Sverige), där huvudreglen är att asylprocessen ska företas i det första ankomstlandet inom EU, men där det ges vissa möjligheter att, i särskilda fall, handlägga asylansökan i Sverige. Att man någon gång, i ömmande fall och under speciella omständigheter, belsutar att inte tillämpa Dublin-regeln stenhårt, kan mycket väl göras utan att det blir "praxis" – just för att varje fall ska prövas individuellt.
 • Akut sjukvård ska ges åt alla människor som befinner sig i Sverige oavsett legal status. Att åsidosätta grundläggande mänskliga rättigheter genom att neka människor akut vård (med betoning på akut) är ovärdigt.
 • När akut vård har getts bör den person som vistas i Sverige illegalt, i strid med utlänningslagen, och som har fått vård återsändas till sitt hemland eftersom han/hon inte har rätt att vara här. Detta för att det är vad utlänningslagen stadgar men också för att det inte heller vore rätt att "släppa ut" personen ifråga till misär och svartjobb under slaveriliknande förhållanden.


Om bland annat detta finns många olika frågeställningar, åsikter och synpunkter:

 • Alla som en gång satt sin fot på svensk mark ska ha rätt att stanna i Sverige och få full tillgång till sjukvård, skola för barnen, arbete med "normala" löner etc.
 • Om man anser att alla som kommer till Sverige ska få stanna, måste man arbeta för att utlänningslagen ändras så att all invandring släpps fri.
 • Eller ska invandringen – som nu till vissa delar – vara helt oreglerad?
 • Ska man ställa några krav alls på dem som, vid en "fri invandring" kommer till Sverige?
 • Ska man kräva – som i andra länder – att den som vill invandra till landet ska ha arbete och bostad, d.v.s. kunna försörja och klara sig själv?
 • Anhöriginvandring ska omfatta även gamla föräldrar och andra än make/maka och barn under 18 år.
 • Vid anhöriginvandring ska garanti lämnas för att man sjölv kan försörja de anhöriga man vill ska komma hit.

Det finns givetvis en massa andra frågeställningar och överväganden och tankar och åsikter att ta med i beräkningen på det här ytterst svåra området. Ytterligare en aspekt är den, vilka "signaler" Sverige sänder till länder varifrån många asyl.- och andra invandrare kommer ifrån. Om signalerna är sådana, att de uppfattas som att det är fritt fram för alla som lyckas ta sig in i landet att bli kvar här, så skapar Sverige delvis den röriga situationen själv. Och signalerna är sådana, det är ett faktum idag.

Sveriges signaler till "invandringsländerna" är också att "det är så rörigt här så du till 90-95 % kan räkna med att kunna stanna oavsett hur många avslag på dina ansökningar du får". Och eftersom det är så, och det accepteras av myndigheterna, riksdagen och regeringen i Sverige, så borde väl utlänningslagen skrotas helt och en ny, betydligt enklare och kortare lag skrivas. En ny utlänningslag som tydligt anger det som signalerna redan ger vid handen: Kom hit så får du stanna! Med de tillägg som de styrande vill göra som t.ex. om man ska behöva kunna försörja sig och skaffa bostad själv eller om staten ska stå för dessa grundläggande behov. Och om man på något sätt vill begränsa hur många eller vilka anhöriga som får rätt att följa med. Anser man inte att något av detta behövs så räcker det med den enkla meningen, fast lite mer juridiskt utbroderad: Kom hit så får du stanna!

Jag tar inte ställning åt ett eller annat håll. Jag vill bara att riksdag, regering och migrationsmyndigheter tar ett kraftfullt och seriöst grepp om asyl- och invandringsområdet. De måste skapa ett system för invandringen som är realistiskt, tydligt, klart och möjligt att genomföra. De måste eliminera den enorma röra som nu existerar. Hur de gör det är deras sak (främst politikernas, som är folkets företrädare), bara de gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: