• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: innovativt sätt att hjälpa tiggare – något för Sverige att ta efter?

Här (i Sverige) ska ju allt beredas, utredas, remissrundas, stötas och blötas så mycket och så länge att förhållandena hinner förändras när den långdragna processen är klar. Men kanske vore detta något för de större städerna i Sverige att ta efter och införa – utan en alltför långdragen process:

Helsingfors stad logoI Helsingfors räknar man med att det kan anlända upp till 300 romska tiggare från Rumänien i sommar. Nu uppmanas invånarna att inte ge pengar åt tiggarna på gatan. Istället ska det inrättas ett bankkonto för donationer, som sedan ska användas till att utbilda romerna i Rumänien. Enligt specialplanerare Johanna Seppälä letar man som bäst efter en lämplig organisation som kan åta sig administrationen.

"Kriteriet för organisationen är att den ska vara känd och korruptionsfri så att vi kan vara säkra på att pengarna når fram", säger hon.

Felician Vasiliscu från rumänska ambassaden i Norge besökte Helsingfors för att diskutera frågan. Han hävdar att romerna enbart diskrimineras positivt i sitt hemland. Det är den låga utbildningsnivån som bidrar till att de inte klarar sig på arbetsmarknaden. Men Seppälä har bekantat sig med romernas dåliga levnadsvillkor i hemlandet, något som bidrog till beslutet om en hjälpaktion. Också siffrorna talar sitt tydliga språk; var tionde rom tvingas lämna Rumänien för att kunna försörja sig.

I april ska representanter från de största städerna i Finland träffas för att göra upp en gemensam handlingsplan angående tiggarna. Kanske kan Stockholm och några av de andra större städerna i Sverige be att få sända några representanter till mötet?

Källa:
svenskayle.fi logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: