• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

    mars 2008
    M T O T F L S
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Påsk

Här är några saker som hörde min barndoms påskhelger till:

mignonaggMignonägg
Karl Fazer öppnade sitt fransk-ryska konditori vid Glogatan 3 i Helsingfors den 17 september 1891. Han gifte sig med Berta 1894 och det var också då som de började tillverka choklad och konfekt. Fazers godis har alltid funnits och varje finländare har egna minnen genom livet av olika Fazer-produkter. Familjen Fazer var grannar till oss när jag växte upp, och vi fick alltid Fazers mignonägg till påsk, urblåsta riktiga hönsägg som sedan försiktigt fyllts med nougatmassa. Äggen såg förstås ut exakt som riktiga ägg. De började göras år 1896 och kan fortfarande köpas, numera också i Sverige.

pashaTraditionell påskpasha
Den här traditionella påskdesserten, pasha, tillagade min ryska farmor till påsk – och ibland, efter mycket tjat, också någon annan tid på året. Rena kaloribomben! Och den är inte precis någon snabb & lätt-rätt heller, den tar två dagar att göra. Men den är himmelskt god!

3 burkar kvarg (750 g)
3 äggulor
2 dl socker
110 g smör
1 liten burk smetana
75 g skållad, mald mandel
50 g vaniljsocker
50 g korinter

Rör äggulorna med hälften av sockret. Rör smöret med resten av sockret. Blanda allt med kvarken, tillsätt mandel, vaniljsocker, korinter och smetana. Värm upp massan i kastrull tills den sjuder. Rör flitigt under upphettningen. Låt svalna och häll smeten i en pashaform klädd med fuktig gasväv. Stjälp upp pashan följande dag och dekorera med färsk frukt.

pashaformSå här kan en form för påskpasha ut. Just denna typ är tillverkad av fångar på Åbo fängelse och kostar ca 15 euro.

memmaMemma
Till påsken hör inte bara Fazers mignonägg och pasha utan även memma! Memma äts också alltid till påsk: denna mörkbruna kompakta rätt tillagad på rågmjöl, malt och sirap och har ätits i Finland i mer än 300 år och nämns första gången i litteraturen så tidigt som år 1700. Då skrev Daniel Jusenius om en mörkt brun, sällsynt söt ”gröt” som åts till påsk till minne av den osyrade degen. Enligt Jusenius beskrivning stektes ”gröten” i ugn i näverformar. Än idag är memma förpackad i askar med nävermönster.

Memma är fettsnål och full av mineraler och fibrer. Äts med iskall gräddmjölk och lite strösocker till påsk. Den är ganska så mastig så man ska inte äta för mycket av den. Memma finns att köpa i många svenska livsmedelsaffärer så för den som vill/vågar pröva på den här finska specialiteten går det utmärkt att göra det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: