• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Oacceptabelt med extraledigheter för elever i grundskolan

GriffeltavlaI en artikel i Dagens Nyheter den 22 mars med rubriken"Rik elev ledig oftare" sägs att: "Rektorer på skolor i välbärgade områden undertecknar mängder av ledighetsansökningar inför skollov som jul, påsk och sportlov. Många föräldrar ser det som en självklarhet att åka på semester utanför loven med sina skolpliktiga barn."

Att det mest skulle vara "rika barns" föräldrar som uppvisar ett oansvarigt beteende har jag svårt att tro. I texten framgår ju att man i t.ex. mångkulturella Rågsvedsskolan i södra Stockholm ofta ger ledighet i samband med religiösa högtider. Det är ju också bortovaro från skolan som inte är sanktionerad i grundskoleförordningen och inte är förenlig med det faktum att det råder skolplikt. Och det framgår även att föräldrarna ofta tar sig rätten att resa på långa semestrar till sina hemländer och struntar i att skolan inte beviljar ledighet för deras barn.

Det är ju fullständigt oacceptabelt och strider mot den grundlagsenliga skolplikten att barn och unga tas ur skolan långa perioder. "Skolplikt" betyder att man måste gå i skolan, det är inte valfritt och det är inte upp till föräldrarna att välja att "låta barnen vara lediga". Dessa föräldrar är dessutom synnerligen dåliga föredömen för sina barn när de lär barnen att strunta i lagen och den plikt de har att gå i skolan. Lärare och rektorer måste sätta stopp för påstridiga och oansvariga föräldrar och inte falla undan för dem när de saboterar för eleverna och för skolan.

image2251Eva Wikberg, rektor på fristående skolan Maria Elementar på Södermalm i Stockholm, ser ledighetsansökningar utanför loven som ett stort bekymmer och säger bland annat att: "Eleverna missar så mycket av skolundervisningen och det ligger visserligen på föräldrarnas ansvar att se till att barnen tar igen detta, men det görs inte alltid". Men det är skolans uppgift att säga nej till semesterledigheter under andra tider än de lov som är fastställda för varje skolår!

Elever i grundskolan kan få kortare ledigheter beviljade av rektorn för "enskilda angelägenheter". Rektorn får bevilja högst tio dagar under ett helt läsår enligt grundskoleförordningen. Det betyder inte att rektor ska bevilja tiodagarsledigheter, absolut inte. Vilket alltså många föräldrar tycks anse att de kan kräva.

"Policyn är ju egentligen att man inte ska ge ledighet annat än för speciella omständigheter som bröllop, begravningar, men verkligheten ser annorlunda ut i dag med föräldrar som lever på olika håll. En semester kan vara barnens enda möjlighet att vara tillsammans med sin andra förälder under en längre tid och det kan också handla om ekonomi så jag brukar bedöma utifrån varje enskilt fall", säger rektor Eva Wikberg på Maria Elementar.

Det är inte skolans sak att tänka på hur semestern ska ordnas, det råder som sagt skolplikt och föräldrarna ska anpassa sina ledigheter till skolan och dess arbetstid; det är inte skolan som ska anpassa sig efter föräldrarna. Eleverna har redan så mycket ledigt då föräldrarna kan umgås med sina barn: en veckas sportlov, tre veckor över jul, en veckas påsklov och drygt två månader på sommaren. Att bevilja ytterligare ledigheter är förkastligt. Svenska skolelever ligger redan så illa till i internationella kunskapsmätningar att Sverige inte har råd med slapphänthet på det här området också. När det är skola då ska eleverna vara där. När det är skollov då kan de resa vart som helst med sina föräldrar.

På Maria Elementar har man egna officiella prov från årskurs 5 och uppåt. Därutöver gör eleverna de nationella proven i femman och nian. Heder åt rektor Eva Wikberg som säger nej när föräldrar försöker ta ledigt under provtiderna. "Det är barnens arbete att gå i skolan, och om man hela tiden beviljar ledigheter så ger det en signal till barnen att deras jobb inte är viktigt".

Men Anette Madsen rektor på Essingeskolan, Kullskolan och Klastorpskolan på Kungsholmen, har en mycket märklig inställning till sin uppgift som rektor. Hon säger utan att blinka att hon "aldrig avslår en ledighetsansökan under tio dagar på ett läsår " och att föräldrarna till eleverna i de skolor hon är rektor för vet att hon skriver på deras ledighetsansökningar. Men det är ju inte klokt! Det är fel inställning och det är fel signaler som ges till både barn och föräldrar: "Ni får alltid upp till tio dagar extraledigt varje läsår, vi struntar i skolplikten!"

Skolverket måste påminna slapphänta rektorer om vad som gäller. Det är trist att det ska behövas, man hade gärna sett att rektorerna tog sitt ansvar utan pekpinnar…

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: