• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: Invandrare bemöts sakligt i det militära

Puolustusvoimat/försvarsmakten logoÄven om rasismen grasserar ute i samhället tar den sig inte förbi garnisonsporten. Här behandlas man överraskande väl, säger Awad Khaliif som utbildas till jägare i Sandhamn. Han ryckte in i armén i januari och efter drygt två månaders utbildning har han inte sett skymten av rasism på garnisonsområdet.

"Jag känner mig inte som en utomstående. Atmosfären är bra på det hela taget", säger Awad Khaliif. "Ute i samhället har jag erfarit rasism men inte här. Utbildarna tar på alla sätt hänsyn och gör sitt bästa för att alla ska känna sig välkomna."

Försvarsmaktens nolltolerans mot rasism och diskriminering är uppenbart inte bara vackra ord på ett papper: "Kanske beror det på systemet att man aldrig hör några skällsord här. Militären har sina regler. Det är tvång på att följa dem", säger Awad Khaliif.

Över lag anser Khaliif att rasismen håller på att avta i Finland. De yngre generationerna som vuxit upp tillsammans med invandrarbarn är klart mer toleranta än äldre: "Vi har gått i samma skola och nu drar vi samma stridsuniformer på oss för att lära oss försvara samma land. Då spelar hudfärgen liksom inte längre någon roll."

Khaliif tjänstgör i Nylands jägarbataljon precis som Fatmir Pllana. Han är kosovoalban och kom till Finland när han var fyra. Han är mycket nöjd med hur han mottagits i armén: "Här behandlas alla lika. Jag känner flera somalier och de har aldrig klagat. Det är lite överraskande men alla står faktiskt på samma linje".

Pllana tycker att försvarsmakten är bra på att integrera invandrare: "Utbildarna kan handskas med människor. Om någon har svårt att förstå språket har de tålamod att lära ut samma sak hur många gånger som helst, ända tills det går hem. Så måste det vara, vi hanterar ju vapen."

"Nolltoleransen mot diskriminering skapar trygghet då alla behandlas lika. Det är inte som ute i samhället",
säger Jeton Kuka vars familj flydde kriget i Kosovo för nio år sedan. Han var 15 då han landade i Oravais där han började växa in i Svenskfinland. Han fick finskt medborgarskap för två år sedan och nu är han inkallad till militärtjänstgöring.

Finlands försvarsmakts broschyr En uniform, många olika finländare. Finlands försvarsmakts informationsfilmer Flygvapnet, Armén, Marinen, Framtiden, Beväringen finns här.

Källa:
HBL logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: