• Kategorier

 • Arkiv från 5 maj 2005

 • Kalender

  mars 2008
  M T O T F L S
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • free counters
 • wordpress visitor counter
 • RSS Merit Wager

  • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
     Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Kriminalvårdens kommentar till SVT:s Uppdrag granskning

image2254Läs först bland annat här och här + flera texter under Asyl&Migration.

I en kommentar till hur Kriminalvårdens (KVV) Transporttjänsts personal agerar när de reser som eskortörer åt asylsökande som ska återvända till sina hemländer, skriver chefen för rättsenheten på KVV, Elisabeth Lager:

Kriminalvården mörkar ingenting! Tvärtom är Kriminalvården en av de myndigheter som reagerar mest kraftfullt när personalen gör något fel. Att arbeta inom kriminalvården ställer särskilda krav och det ligger i verksamhetens natur att vi måste agera mot sådant som äventyrar säkerheten för intagna eller personal. Att Kriminalvården ser mycket allvarligt på det inträffade framgår även av yttrandet till Justitieombudsmannen, JO, i anslutning till händelsen i september. JO granskar just nu ärendet.

Det låter ju inte så värst lugnande eller tillförlitligt när den kvinnan som i reportaget kallades "Stina" gång på gång på gång – berusad – tilläts medverka vid utvisningsresor! När de ansvariga som uttalade sig i reportaget ljög eller drabbades av partiella minnesförluster tills de var överbevisade om hur det faktiskt låg till. Då får knappast sådana här vackra ord någon särskilt djup innebörd. Hela Kriminalvårdens kommentarstext kan läsas här.

Citat ur slutet i KVV:s text:
Kriminalvårdens värdegrund vilar på att vi utför vårt arbete så att förtroendet för kriminalvården stärks. I det ligger både att förhindra att misskötsamhet av denna art inträffar och att aktivt ta tag i eventuella missbruksproblem. Vi sopar ingenting under mattan!

Min kommentar: som framgår av de berättelser som asylsökande delgivit mig och som jag tagit mig tid att lyssna på och sedan teckna ner – och som kan läsas på denna blogg under Asyl&Migration i form av en artikelserie med namnet Sveriges dyrastte resebyråverksamhet – så håller de inte med KVV för fem öre! Och då gäller det inte enbart dem som har missbruksproblem utan också dem som visar öppen rasism och främlingsfientlighet, som missbrukar sin makt, som på olika sätt beter sig illa vid utvisningsresor, som mest tänker på sig själva och sina traktamenten och som uppträder pinsamt i främmande land (läs t.ex. om resorna till Guinea Conakry och Iran)…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: