• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Märkliga resonemang i God morgon världen i P1

SR logoDet var märkligt att höra Göran Greider i God morgon Världen på söndag morgon (30 mars) på fullt allvar och med kraft säga att ”företagare går inte att lita på”. ”Företagare” är i princip detsamma som ”arbetsgivare” och man kan undra hur en människa vid sina sinnens fulla bruk kan påstå något så vansinnigt som att företagare (arbetsgivare) inte går att lita på! Betyder det att man inte ska lita på Göran Greider heller? Som chefredaktör för DalaDemokraten är han väl själv åtminstone till någon del arbetsgivare, om än inte företagare. Och alla andra seriösa, viktiga företagare som tar risker, bär ekonomiska bördor och utan vilka ingen skulle ha något jobb (!!!), med Greiders mått mätt så är de alltså alla opålitliga. Så vad tycker Greider vi ska göra – avskaffa alla företagare med anställda, eller? Själv är han ju förresten också företagare sedan drygt tio år (dock utan anställda) och har (eller åtminstone har haft) firman Göran Greider Tal och Skrift. Borde han inte lägga ner verksamheten om det är hans sanna och uppriktiga åsikt att företagare inte går att lita på? Eller gäller det påståendet bara ”alla andra” och då särskilt dem som har fräckheten att anställa folk och ge folk jobb? Göran Greiders resonemang är i sanning märkligt?

Samtalet i God morgon Världen handlade om förslaget om nya regler för arbetskraftsinvandring som Greider var helt emot för att han tror att opålitliga arbetsgivare ska ”ta hit” en massa svetsare från Tjetjenien etc och dumpa lönerna. Det är obegripligt att han tror det, så obegripligt att jag tror att det kan vara mer fråga om retorik än verkliga insikter. Och att det handlar om okunnighet. Helle Klein hade inte heller några högre tankar om förslaget, eller snarare: hade inte satt sig in i frågan eftersom hon påstod att det skulle luckra upp asylrätten. Hon blandade också ihop saker och ting när hon talade om att ”det på senare tid råder mer eller mindre ett kaos på svensk arbetsmarknad” där ”man faktiskt nyttjar utländsk arbetskraft på ett ganska förfärligt sätt”. Hon säger vidare att hon tror att det är absolut nödvändigt att man har en reglering så att det inte blir ett sådant kaos.

Helle Klein menade också att den nya lagstiftningen luckrar upp asylrätten! Men asylrätten finns oförändrad kvar i utlänningslagen men med en ny undantagsmöjlighet att, i vissa specifika fall, få möjlighet att söka uppehållstillstånd i Sverige om man har ett fast arbete. Vet inte Helle Klein att detta är vad massor av engagerade svenskar i åratal har ropat på: en möjlighet för dem som lyckats etablera sig här att få söka arbetstillstånd på plats i stället för att avvisas och sedan söka från hemlandet. Med mycket små möjligheter att få komma tillbaka eftersom facket och arbetsförmedlingarna har styrt och ställt och inte tillåtit människor att komma hit.

Jag är förvånad över att Helle Klein blandar ihop saker och ting som hon gör. Det är ju inte ”utländsk arbetskraft” som utnyttjas i Sverige, det är människor som vistas här illegalt och inte har rätt att arbeta. Givetvis är det alltid illa när människor utnyttjas och det finns inget försvar för de skrupellösa och oseriösa typer som utnyttjar människors utsatthet som vi har sett ett otal exempel på. Samtidigt måste det sägas, tydligt och klart, att människor som är här illegalt, d.v.s som kommit hit på turistvisum och sedan bara stannat kvar på eget bevåg och mot lagen samt asylsökande som genom alla rättsliga instanser fått avslag på sina ansökningar och därmed inte har laglig rätt att stanna kvar inte har rätt att vare sig vistas eller arbeta i Sverige överhuvudtaget. De ska lämna landet eftersom invandringen till Sverige inte är fri och det därför inte är möjligt att själv välja att invandra. Det finns ju en lag som reglerar invandringen och den lagen borde Helle Klein respektera och uppmana andra att respektera likaväl som jag förmodar att hon anser att annan svensk lagstiftning ska respekteras. . Så att, som Helle Klein gör blanda ihop dem som illegalt arbetar här med dem som nu ska kunna komma legalt som arbetskraft till Sverige är ett stort misstag.

Det är lite trist när dessa ständiga debattmegafoner uttalar sig om allt mellan himmel och jord och gör det med emfas utan att riktigt ordentligt veta vad de talar om. Om de åtminstone sa att ”så vitt jag förstår” eller ”jag har inte hunnit sätta mig in i frågan, men som det verkar så” eller något åt det hållet. Men icke. De uttalar sig i stället tvärsäkert och ger därmed lyssnarna helt felaktig information, en information som sätter sig hos folk som inte tänker själva utan litar på de få (i princip ständigt samma) debattörer som valsar runt i radions samhälls- och nyhetsprogram och i tv-kanalernas nyhetssoffor.

%d bloggare gillar detta: