• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Fångar lär sig Koranen utantill och får kortare straff

Framför en klass studenter sitter Ata, 29 år, och rättar elevernas recitation av Koranen. Han verkar vara som vilken Koran-lärare som helst. Men det finns något som skiljer honom från andra lärare: Ata, som lärt sig Koranen utantill sitter i fängelse i Al-Aweer i Dubai på livstid för mord.

Hans elever, alla fångar, deltar i ett unikt projekt som påbörjades år 2002 på initiativ av den nu avlidne ledaren i Dubai, Sheikh Maktoum ibn Rashid Al-Maktoum. Det går ut på att låta fångar som memorerat islams heliga bok Koranen komma ut ur fängelset tidigare. Sheikh Maktoum var inspirerad av tron på att Koranen erbjuder andlig vägledning och ger sina läsare en etisk kompass som hjälper dem att leva ett hederligt liv.

”Om en fånge hedrar den heliga Koranen, då kommer Gud att hjälpa honom att bli en bättre människa”, säger Ibrahim Bu Melha, ordförande för Dubai International Holy Qur’an Award som står för programmet.

Fångar som memorerar hela Koranen får 20 år kortare straff, de som lär sig 20 kapitel får 15 års ”straffrabatt”, de som lär sig 15 kapitel får 10 år kortare straff. För dem som bara lyckas lära sig 10 kapitel utantill blir strafftiden fem år kortare och de som lär sig tre kapitel får en strafflindring på sex månader.

En dömd mördare som Ata kan dock inte få sitt straff kortat. Programmet berör inte mördare och andra som begått svåra brott. ”Jag har suttit i fängelse i 12 år och varje dag har jag ångrat vad jag gjorde”, säger Ata.

Från början var Ata inte tillåten att delta i programmet överhuvudtaget. Men hans ihärdiga tjat om att få delta bar frukt och efter sex månader tilläts han gå med. Det tog honom ett år och tre månader att lära sig hela Koranen utantill.

”När programmet påbörjades här på fängelset anmälde jag mig trots att jag visste att mitt straff inte skulle kortas. Jag hade redan börjat memorera Koranen för mig själv eftersom Guds ord gav mig styrka att klara av livet i fängelset”.

På grund av hans starka engagemang rekommenderade Atas Koranlärare att han skulle göras till assisterande lärare. För några år sedan blev Ata befordrad till ordinarie lärare och har nu 28 elever som han undervisar morgon och kväll. Han får också lön för sitt arbete, pengar som han skickar till sin mor och sina yngre syskon i Pakistan.

Chefen för Internernas undervisning och träning, dr Adel Al-Suwaidi, berättar att hundratals fångar har gått igenom Koran-programmet sedan 2002. ”Det har hjälpt många av dem moraliskt. Det är också mindre bråk och problem bland dem som deltagit i koranstudierna. Och av hundra som deltagit har bara fyra återkommit till fängelset”.

För Ata är programmet en gudagåva och en välsignelse. ”Det har gett mig en menig med livet och något att se fram emot i stället för att bara göra ingenting i åratal. ”Nu har jag vigt mitt liv åt att koranundervisnig och jag hoppas att den heliga boken ska ge mina elever styrka att finna den rätta vägen när de släpps fria.”

Källa: Arab News
%d bloggare gillar detta: