• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Vidare om Migrationsverkets märkliga Irak-projekt i Flen

Läs först Nya turer i Migrationsverkets Irak-projekt i Flen. Läs även min debattartikel i Expressen med rubriken Migrationsverkets Irak-projekt dödsdömt (7 februari 2008) samt på Migrationsverkets webbsidor om det stolta projektet. Tyvärr har denna stora myndighet inget permalink-system så man kan inte länka till skriverierna direkt, men man kan hitta dem under ”Nyheter/Pressinfo” i vänsterspalten och genom att sedan klicka på ”Tidigare artiklar” i högerspalten, och leta sig fram till texter som handlar om att irakiska ärende prövas i Flen.

I MIGs mycket omtalade projekt, där alltså meningen var att 5.000 irakier skulle beviljas permanenta uppehållstillstånd (PUT) på ett år från början av november 2007, har inte mycket hänt. Projektet kom inte i gång förrän i början av februari, fyra månader försenat, och av de 5.000 irakier som skulle ges PUT inom 14 dagar (!?), är det åtta – ÅTTA! – som hittills har fått det. Vad säger EU om det? Rätteligen kommer EU att kräva tillbaka de 30 miljoner kronor som MIG har fått för projektet, eftersom kriterierna inte på något sätt har – eller kommer att kunna – uppfyllas.

Så här skrev MIG bland annat om det hela den 24 september 2007:
Huvudprojektet är operativt och inriktningen i projektet är att 5.000 ärenden ska beredas så nära ansökningstillfället som möjligt. De asylsökande ska bo i nära anslutning till den plats där utredningen görs och där få ett beslut inom 14 dagar.

Den 19 november 2007 skrev MIG:
Migrationsverket har beviljats drygt 32 miljoner kronor från EU-kommissionen för att arbeta med asylsökande från Irak. Det är Sveriges stora ansvarstagande för irakiska asylsökande som har lett till att ansökan har beviljats. Medlen ska användas för att utveckla kapaciteten att handlägga asylansökningar från Irak. Migrationsverket startar nu ett projekt där klara och enkla ärenden ska handläggas inom 14 dagar.

Och den 1 februari 2008, fyra månader efter att projektet skulle ha inletts, skrev MIG:
Efter introduktion och utbildning är nu Migrationsverkets personal redo att ta emot irakiska asylsökande och pröva deras ärenden.I detta projekt vistas den asylsökande högst 14 dagar i Flen och intervjuas muntligt om sina flykting- och familjeskäl.

Idag vet vi att det blev pannkaka av alltihop! Att det skulle bli så förutspådde jag från dag 1 och sa det också till MIGs generaldirektör Dan Eliasson redan i oktober 2007. Då tyckte han att jag inte skulle vara så negativ och kritisera ett projekt som ännu inte ens hade påbörjats. Mitt svar var att om jag redan nu inser att det kommer att gå åt skogen, och att jag personligen aldrig skulle sjösätta ett sådant svajigt projekt, då säger jag det nu och väntar inte tills min insikt besannats.

Fortsättning följer om projektet i Flen…

© min blogg. Citera gärna, men citera korrekt och ange källan!
%d bloggare gillar detta: