• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Dåliga ombud ska inte längre få företräda asylsökande

Det är inte en dag för tidigt! Det här är vi många som har krävt i åratal, att dåliga ombud för asylsökande inte ska få sådana uppdrag, och nu verkar det ha trängt in i det allmänna – och Migrationsverkets – medvetande.

Om asylsökandes offentliga ombud inte är tillräckligt duktiga kommer de i fortsättningen förlora sina uppdrag. Det säger Migrationsverket med anledning av att alltför många ombud inte har tilltäckliga kunskaper i utlänningsrätt för att på ett bra sätt kunna företräda asylsökande. 

Jag har under mina tolv år som engagerad i asylfrågor – varav fem år som Medborgarnas flyktingombudsman – läst ett oräkneligt antal asylansökningar och andra handlingar i samband med dem och kan säga att jag har läst hundratals dåliga och oengagerade inlagor från ombud som inte haft kunskaper vare sig om utlänningsrätt eller om förhållandena i de länder de asyslökande kommit ifrån. Ofta – inte sällan utan ofta – har fakta varit felaktiga och inlagorna verkat vara kopierade och bara basfakta som namn, födelsedatum och land utbytta.

Vi har klagat på sakernas tillstånd både hos den förra migrationsministern och hos Migrationsverkets ledning och krävt någon form av ”svartlistning” av ombud utan kunskaper och ombud som haft uppåt 200 ärenden samtidigt. Ingen har brytt sig och rättsosäkerheten har kunnat fortgå år efter år efter år.

Men nu ska Migrationsverket äntligen göra en lista med godkända ombud, och uppdragen ska styras mer till advokater och biträdande jurister, rapporterar Ekot. Som sagt: inte en dag för tidigt.

Sedan kan man förstås också diskutera lämpligheten i att det är just Migrationsverket som utser ombud… men den diskussionen ger jag mig inte in i här.

%d bloggare gillar detta: