• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

PO vill att man ska börja polisanmäla bloggare

Pressombudsmannen-PO (eller rättare sagt: kvinnan) Yrsa Stenius bekymras i Västerbottens Folkblad över utvecklingen på nätet är vem som helst får skriva vad som helst. ”För ögonblicket ser jag ingen annan lösning än en polisanmälan. Utvecklingen är inte acceptabel, vi måste få ett prejudikat”, säger hon.

Klart: bloggarna som ofta är snabbare och rakare än traditionella medier, irriterar förstås traditionella journalister vilkas elfenbenstorn och maktpositioner har börjat vackla. Nu kan ju vem som helst göra sin stämma hörd och det skakar om i medievärlden. Yrsa Stenius, själv en av de traditionella journalisterna och van att få framföra sin åsikt, tycker kanske att det är jobbigt att ”pöbeln” har fått tillgång till offentligheten och att många kunniga och duktiga bloggare visat att det inte är så märkvärdigt, det där med journalistik och skrivande.

För inte så länge sedan hördes flera journalister av den gamla stammen uttrycka att ”bloggarna snyltar på oss” och att ”bloggarna bara kommenterar vad vi redan har rapporterat om”. Bland annat sa ett nyhetsankare på SVT att hon aldrig läser bloggar och man kunde ana en rejäl näsrynkning åt dem som inte stod i en studio och läste nyheter eller skrev på fintidningars finsidor. Men i själva verket finns det gott om bloggare med egna nyheter och egna vinklingar på dem; vinklingar som pk-journalisterna på sina bekväma kontor och med sina goda löner aldrig skulle komma i närheten av eftersom de inte tillräckligt ofta lämnar lokalerna. Kanske får de inte heller lika många tips från allmänheten längre, där de sitter på sina kontorsstolar vid sina datorer – de som tidigare skulle ha tipsat skriver i stället på sina bloggar och deras egna nyheter sprids sedan av andra bloggare och når massor av människor.

Jag har själv vid ett otal tillfällen skrivit om saker som de traditionella medierna inte haft en aning om eller i varje fall inte kommit att tänka på. Och vips har de norpat mina nyheter eller idéer och, givetvis, ”glömt” att ange källan…

Ärekränkning och lögner om andra ska absolut stävjas i alla sammanhang, men i övrigt: bloggarna är här för att stanna så det är bara att vänja sig!

%d bloggare gillar detta: