• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 62: Birgitta Elfström, jurist och f.d. beslutsfattare på Migrationsverket


Gästbloggning från Birgitta Elfström, jurist, mellanösternexpert och f.d. beslutsfattare på Migrationsverket samt medlem i Internationella juristkommissionen. Läs hennes och Arne Malmgrens rättegångsobservationer från Israel/Palestina här, och hennes tio resebrev från Mellanöstern publicerade här på bloggen under tiden 9 till 21 december 2006. Läs Birgitta Elfströms artiklar Skyddsbehov för statslösa palestinska flyktingar? publicerad i JUSEK-tidningen i februari 2007, och Ingen rättssäkerhet för Hassan Asad i Hallands Nyheter publicerad i mars 2007.

Så här kommer det kanske att låta när Migrationsverket skall utbilda redan välutbildade advokater och jurister. Följande kan utspela sig på en kursgård någonstans i Sverige.

Migrationsverket hälsar er alla, advokater och jurister, välkomna till detta unika utbildningstillfälle!

Det är vi på verket som är BÄST på utlänningsrätt och det är därför som vi nu skall utbilda er, mina damer och herrar. Vi kan verkligen allt om utlänningsrätt trots att många av oss inte har någon formell utbildning inom området. Här jobbar alla med allt. Ena dagen handlar det om kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina, andra dagen om muslimska fundamentalister i Algeriet och tredje dagen om terroristhandlingar och krigsbrott i Gaza. Därefter går vi vidare och analyserar vad som händer i övriga delar av världen. Det är inga problem för oss. Men nu gäller det för er att ni tar på er de svenska glasögonen och helst i dubbla uppsättningar om ni skall klara era uppdrag som offentliga biträden i fortsättningen.

Det gäller att ni fr.o.m. nu tänker och resonerar helsvenskt. Vi kommer att rensa ut er från uppdrag om ni inte följer vad vi säger. Vi vill ha formbara biträden precis så som vi vill ha våra handläggare och beslutsfattare. Vi ogillar er som utvecklar asylgrunderna i enlighet med internationella åtaganden eftersom många internationella konventioner bara är trams. Handläggare och beslutfattare som ifrågasätter får ingen löneökning och heller inga internationella uppdrag. Detta vet de.

Vi kan höra en knappnål trilla ner på golvet. Vi gillar likriktning och tysta medarbetare. Nu kan vi ju faktiskt säga att också ni, kära advokater och jurister, är våra nära medarbetare. Välkomna in i laget! Vi är rättsstaten och det är vi som utser er som offentliga biträden. Ni får god lön för mödan om ni inte komplicerar det för oss (skratt). Tänk på att vi måste ha många pinnar varje vecka. Det tar alltför lång tid för oss att skära i era kostnadsräkningar så därför går det egentligen bra att ni tar till lite i överkant.

Vissa internationella konventioner som Sverige skrivit under följer vi inte ens för det blir för svårt då. Vi vill inte att ni påminner oss om de CAT-avgöranden som gått oss emot. Det är ju bara trams vad CAT säger. CAT är mesiga och alltför blödiga.

Vi bryr oss inte heller särskilt mycket om vad UNHCR och Amnesty säger. De har sin egen policy och vi har vår. Sen har vi ju vårt formidabla LIFOS-system där vi lägger in det material som passar oss bäst för att få ett underlag till att utvisa asylsökande. Vi har också våra egna kriterier för vad vi anser utgör en väpnad konflikt. Det är trams hur universitetsprofessorer definierar väpnad konflikt och likaså är det trams vad SIPRI skriver i sina årsböcker om detta. Nu utvisar vi på löpande band till Irak för där är demokratin på väg, det har USA sagt. Vi blundar för att kristna minoriteter utsätts för förföljelse. Inte heller bryr vi oss om att kristna kvinnor tvingas att bära slöja och att de våldtas. So what? Även om vi anser att det pågår en väpnad konflikt i södra Afghanistan så kan afghaner från dessa delar bo i Kabul även om de inte har släktingar där. Som bevis för att detta går bra lägger vi att en svensk som bor i Stockholm mycket väl kan bo i Malmö. Detta synsätt måste därför gälla även i andra länder. Punkt slut.

Beträffande bevisvärdering gäller följande: ”Ju mer sannolik en situation är desto närmare sanningen är vi.” Punkt slut. Vad vi tror är sanning är verklig sanning och därmed basta.

De asylsökande som har konverterat från islam till kristendomen och på grund härför riskerar förföljelse i sitt hemland bedömer vi kan behålla konverteringen för sig själv så händer det dem inget vid ett återvändande. Detta kallar vi för verklig religionsfrihet. Samma resonemang gäller för homosexuella. De behöver inte basunera ut sin sexuella läggning. Inte heller behöver en ogift mor basunera ut att hon är just en ogift mor. Hon kan i stället hävda att hon är gift så undgår hon stening eller piskning i sitt hemland. I sådana här fall med barn inblandade blundar vi för ”barnets bästa”. Skall vi alltid ta hänsyn till ”barnets bästa” blir det alltför invecklat för oss och så vill vi inte ha det. Glöm därför barnkonventionen helt.

Vi vet att en person som bedömts som konventionsflykting i ett land förblir flykting tills flyktingskapet upphört. Men så behandlar vi inte de palestinska statslösa flyktingarna. De förtjänar inget skydd här för de är ju så många till antalet och sen anser vi att arabländerna måste ta större ansvar i denna del. Glöm även flyktingkonventionen. Vi utvisar vissa till Västbanken i Israel. Det gäller att ni kan kartan, mina herrar och damer.

Verkställighetshinder bedömer vi inte föreligga förrän utvisningsärendet har preskriberats. Det är ingen idé att ni lämnar in en ny ansökan och hävdar verkställighetshinder. De skall minsann få vänta i fyra år. De skall inte komma hit och tro att det är så lätt att få stanna här i landet. Därmed basta. Privata ombud skall inte komma och tro att de kan påverka vårt ställningstagande i denna del.

Vi gör nu en liten paus och därefter berättar en handläggare om våra tre V:n.

© Citera gärna korrekt och ange källan.
%d bloggare gillar detta: