• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om asylfrågor i Konflikt i P1 den 19 april

Programmet Konflikt i Sveriges Radios P1 den 19 april handlade om asylsökande som utvisas till främst Afghanistan men också Irak. I studion satt migrationsminister Tobias Billström. generaldirektören för Migrationsverket Dan Eliasson och Bengt Westerberg, ordförande i Svenska röda korset (läs hans artikel på DN Debatt här).

Berättelsen om hur sex afghanska män transporterades till Kabul iförda handfängsel under hela resan via Baku i Azerbajdzjan, är ruskig att höra (läs och lyssna här). Att poliser och transportörer ljuger är inget nytt och att de har kallat de asylsökande männen för ”farliga och kriminella”, vilket några av de intervjuade asylsökande männen berättar, stämmer helt säkert. Men naturligtvis förnekas detta av eskortörerna…

Generaldirektören Dan Eliasson är en verklig ”smooth talker” och kan vända svart till vitt och låta oerhört vederhäftig. Viket han till stor del också är, men inte till 100 %, givetvis. Han har rätt i – och kan försvara – att Migrationsverket inte kan hålla på och vänta med att utvisa människor för att det kanske kommer nya bestämmelser och tolkningar längre fram. Lagar gäller tills nya lagar kommer, praxis gäller tills den eventuellt ändras. Det har han rätt i. Inte på något område i samhället kan man kräva att lagar ska tillämpas i enlighet med hur eventuella nya lagar kommer att se ut om ett halvår, ett år eller längre fram. Men det går ändå att ha en medmänsklig inställning och, kanske på lägre nivå än på gd-nivå, välja att inte ”jaga” människor som tillhör grupper vilkas situation kan komma att ändras väsentligt inom en kort tid. Det finns ju faktiskt tiotusentals människor som ska utvisas, vilkas ärenden inte skulle komma att ändras genom ett nytt vägledande beslut inom en kort tid. Man kunde faktiskt prioritera dem före t.ex. just afghaner.

Jag glömmer aldrig den mänskliga polismannen i Uppsala (nu pensionerad), som vägrade splittra familjer och lade deras ärende längst ner i sin utvisningshög. Jag kom i kontakt med honom när jag var ombud för en familj (som jag skrivit en hel del om här på bloggen), där kvinnan skulle skickas till ett land med parets barn, och mannen skulle sändas någon annanstans. Han vägrade skilja en ung mamma med ett litet barn från hennes man, barnets pappa som de förmodligen aldrig skulle kunna återförenas med. Jag minns också andra mänskliga poliser i andra delar av Sverige som också lade en del utvisningsärenden åt sidan för att ombud och andra skulle få tid att ytterligare arbeta för att familjer inte skulle splittras och mot att helt huvudlösa utvisningar skulle ske.

%d bloggare gillar detta: