• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Om Migrationsverkets ”experters” resa till Gaza – igen

Läs tidigare inlägg (här och här) om hur Migrationsverkets tjänstemän reste till Israel och Gaza och kände sig illa behandlade för att de förhördes av israelisk gränspolis. Dessa tjänstemäns slarv och dumhet eller okunskap (jag vet inte vilket) har nu bidragit till en kontrovers (eller ”incident” eller vad det kallas) mellan Sverige och Israel! I Riksdag&Departement citeras den man som ledde delegationen och som kallas ”Mellanösternexpert”:

”Personligen vill jag inte ta ordet trakasserier i min mun, men det är möjligen en bedömning man skulle kunna göra med anledning av den tid de tog på sig.” 

Alltså anser han att det rörde sig om trakasserier fast han inte vågar/vill säga det rent ut utan lindar in det i en krånglig mening. Han säger vidare i samma artikel:

”Det var minst sagt tröttsamt att utstå ett så omfattande frågebatteri.” 

Jaha!? Och? Hur verklighetsfrämmande får man vara när man som Mellanösternexpert från ett verk som Migrationsverket leder en delegation till Gaza med ett pass som innehåller syriska och libanesiska stämplar? Vad är det för märkligt att man utsätts för en massa frågor? Tror man att bara för att man är svensk så ska man stå utanför och ovanför det som gäller/drabbar andra? Det är naivt och fel att ha en sådan inställning. Det inser jag som – och jag upprepar vad jag skrev i ett tidigare inlägg –  inte är expert men som kan tänka själv.

På flera resesajter diskuteras huruvida man kan ta sig in i Israel med syriska och andra stämplar från arabländer. Det finns inga absolut klara regler och folk har kunnat komma in med sådana stämplar, men de berättar att de blivit förhörda i timmar (precis som Mellanösternexperten från Migrationsverket). De flesta vana resenärer råder dock varandra att ha två pass, vilket också många som ofta reser i den här delen av världen har.

Men Migrationsverkets Mellanösternexperter åker till Israel för att ta sig in i Gaza (som alla länder skarpt avråder sina medborgare att resa till) och visar upp pass med syriska och libanesiska stämplar och talar om att de ska träffa människorättsaktivister! Och är förvånade (och förmodligen kränkta också) för att de stoppas och förhörs. Och skapar problem för Sverige när UD tvingas agera via sn ambassad i Tel Aviv gentemot den israeliska regeringen. Jag tycker UD borde ge Migrationsverket en reprimand för att deras anställda, som borde veta bättre, har försatt sig – och Sverige – i denna situation!

Läs brevet som UD skrev till svenska ambassaden i Tel Aviv med anledning av svenskarnas… obetänksamhet. Man kanske kan undra något över den sista meningen i brevet där ambassaden ombeds framföra följande:

– Understryka att Sverige anser att det inträffade inte står i överensstämmelse med andan i det bilaterala avtalet om viseringsfrihet.

Det var väl ändå inte viseringsfriheten det handlade om…

Man kan hoppas att Migrationsverkets anställda som reser ut till olika länder efter detta, särskilt om de är experter, vet vad som gäller – både det som är reglerat och det som kanske inte är det. Det ingår i den kunskap man bör ha som expert. Vilket jag inte är (sagt för tredje gången), även om jag fick en hel del kunskaper bland annat under min tid på Saudiarabiens ambassad och som MFO – Medborgarnas flyktingombudsman etc.