• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Saudiarabien: Dömd till döden för hädelse

Fallet med en turkisk barberare som dömts till döden vid Allmänna domstolen i Jeddah den 31 mars för hädelse, kommer att överklagas till Apellationsdomstolen i Makkah.

Sabri Bogday har dömts tll döden sedan två män – en saudier och en egyptier – rapporterat till myndigheterna att han hade svurit åt Gud och profeten Mohammed (frid vare med honom) i hans frisörsalong i Jeddah förra året.

Enligt uppgift erkände Bogday i domstolen att han svurit åt Gud och bestred inte de två männens vittnesmål. Han sa också att han inte hade någon konflikt med de två vittnena. Detta var en viktig punkt eftersom den som anklagar någon enligt saudisk lag inte godkänns som vittne om det kan visas att han eller hon har ett bakomliggande motiv.

Dödsdomen baserades på ”hadd” (en klar och tydlig dom baserad på lagar i Koranen och Sunnah), och inte ”ta’azir” (en juridisk uttolkning av Sharialagen). I båda fallen kan domen överklagas. Dock kan Förvaltaren av De Två Heliga Moskéerna, kung Abdullah, inte benåda en person när fallet dömts enligt ”hadd”.

Enligt Abdul Rahman Al-Lahem, advokat i Riyadh, anser en del domare att hädelse är kätteri och otrohet och att en anklagad aldrig kan ångra sig utan ska dömas till döden. Andra ser uttalandena mot Gud som tvivel och vill tillåta den anklagade att återta sina ord

”Domen är avgiven i första instans. Det finns tre nivåer som fallet ska gå igenom innan avrättning kan ske”, säger Hussein Al-Sharif, chef för National Human Rights Society (NSHR) i provinsen Makkah och professor i juridik vid King Abdulaziz University, ”Apellationsdomstolen, Högsta domstolen och Förvaltaren av De Två Heliga Moskéerna, kung Abdullah för slutgiltigt godkännande.”

Källor uppger att turkiska konsulatet inte hjälpt till att skaffa advokat åt Bogday.

Källa:
%d bloggare gillar detta: