• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Apropå min text om ”obehöriga” och ”behöriga” lärare

Apropå frågan om ”obehöriga” och ”behöriga” lärare (läs bl.a. min bloggning här), så letade jag efter min kolumn i Metro som jag skrev i ämnet för minst sex, sju år sedan. Jag hittade den inte. Däremot hittade jag insändaren till vänster, som jag skrev och Dagens Nyheter publicerade den 1 september 1997, för snart elva år sedan. 

Eftersom texten är så liten och jag inte lyckats förstora den, återger jag den här:

Bra lärare också utan lärarhögskola

Det tycks finnas en övertro på att det endast är människor som genomgått svensk lärarhögskola, där alla stöps i exakt samma lärarform, som lämpar sig för att utbilda våra barn. det faktum att man tagit sig fram till ett jobb som lärare via Lärarhögskolan är inte i sig någon kvalitetsgaranti för att man blir en bra, entusiasmerande, omtyckt och duktig pedagog eller förmedlare av kunskap!

Vad som behövs i den ofta mediokra svenska skolan tor jag är just fler ”icke-behöriga” lärare som kommit fram till läraryrket på litet andra vägar. Det måste till exempel finnas många mycket kunniga och välutbildade (!) akademiker som är arbetslösa. varför inte fråga dem om de vill läsa litet pedagogik och psykologi under en termin för att sedan pröva på att vara lärare i de ämnen de behärskar? De skulle komma till skolan med nya , fräscha och oförstörda sinnen och jag kan tänka mig att det skulle bli mycket lyckat ochgagna eleverna stort att få träffa människor som har en annan bakgrund än de färdigstöpta Lärarhögskolelärarna.

Observera att jag därmed inte är ute efter att misskreditera dem som gått denna ”den enda vägen” till läraryrket. Jag tror och hoppas naturligtvis att väldigt många som valt yrket, gjort ekonomiska uppoffringar och satsat tid och kraft på att bli lärare också bir duktiga och kunniga.

Jag säger bara att jag inte tror att Lärarhögskolan är den enda vägen och att det finns alla skäl i världen att släppa fram öven andra engagerade och kunniga människor i skolan.

Texten är alltså skriven för snart elva år sedan och långt innan påstådda kränkningar och mobbningar på Lärarhögskolan började anmälas till DO, och Lärarhögskolan av någon sorts konstig rädsla (för vad förstår jag inte) godkände folk som lärare som krävde att få bli godkända fastän de absolut inte hade tillräckliga kunskaper. Jag håller med mig själv i de åsikter jag hade då och nu har dessutom fler negativa saker tillkommit som talar mot Lärarhögskolan som ”den enda vägen”. Tyvärr. Läs Maciej Zarembas artikelserie i Dagens Nyheter nyligen. Alla artiklar kan nås härifrån.

 

%d bloggare gillar detta: