• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Behöriga” och ”obehöriga” lärare

DEN SVENSKA lärarutbildningen är undermålig – och det är ett tecken på kvalitet i skolan att alla har gått igenom den.

Så kan regeringens position i fråga om behörighet och skolkvalitet beskrivas. Den går igen i Skolverkets bedömningar, liksom i mediernas skildring av skolan. Om det finns många ”obehöriga”, i meningen lärare som inte har passerat en svensk lärarhögskola, så antas en skola vara ”sämre”.

Högskoleverkets senaste utvärdering av den svenska lärarutbildningen tar bort denna barnatro.

Så börjar Hans Bergströms artikel Behörig lärare = god? på Dagens Nyheters ledarsida den 24 april. Läs den! När jag läser vad han skriver minns jag hur primitivt och nästintill rabiat en massa ”behöriga” lärare reagerade efter en kolumn som jag skrev i Metro för ett antal år sedan om att lärare som gått den svenska Lärarhögskolan absolut inte per automatik är ”behöriga” att undervisa på det sätt man borde mena med ”behöriga”, d.v.s. kunniga. Tvärtom.

Jag var före min tid när jag framhöll att många lärare som inte har gått den kritiserade Lärarhögskolan ofta kan vara betydligt mer ämneskunniga och bättre lärare just för att de inte stöpts i samma, ofta alltför dåliga, form (undantag finns) som alla andra.

En sådan massiv ström av ilskna, rasande, oförskämda och t.o.m. hotfulla brev och samtal som jag fick efter den artikeln har jag aldrig vare sig förr eller senare fått efter någon annan artikel jag skrivit! Människor som ska vara goda förebilder (lärare!) åt det växande släktet vräkte ur sig invektiv på en inte sällan bristfällig och ”fattig” svenska och deras raseri visste inga gänser när de skällde ut mig för att jag vågat säga som det var. En del av dessa lärares utfall var så groteska att jag på allvar kände mig orolig för att barn tvingas ha dem till lärare.

Och ingenting har blivit bättre, tvärtom! Nu blir personer som inte ens behärskar svenska språket kränkta och går till DO och klagar att ”diskrimineras” när de trots detta inte godkänns som lärare i den svenska skolan! Och Lärarhögskolan viker sig och godkänner nästan allt och alla. Jag säger som jag sa då, för sex, sju år sedan när jag skrev min kolumn i Metro: Det ställs alldeles för låga krav på dem som blir lärare och det ställs alldeles för låga krav på dem som är elever. I jämförelse med andra i-länder är detta definitivt ett faktum.

%d bloggare gillar detta: