• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Det kom ett mejl med anledning av min artikel i Expressen

Med anledning av min artikel på Sidan 4 i Expressen – Migrationsverket bryter mot sekretessen – har ett långt mejl inkommit från en person som är känd för mig men vill vara anonym för andra. Här är en del av det:

Så här är det. De allra flesta asylsökande vill bo i Stockholm, Malmö eller Göteborg. Många av dem har familj/bekanta i Sverige som bor där och därför kan de bli boende hos familjen/bekanta. Hyresgäster får dock inte ha inneboende utan att ha godkänt från hyresbolaget. Men ingen av dem som har hyreslägenheter bryr sig om detta.

Låt mig berätta hur det ligger till. Ahmed (påhittat namn) har en kommunal hyrestrea i Botkyrka. Han bor inte där men han vill inte släppa lägenheten ändå. Eftersom han kanske bor hos sin flickvän och han inte vet om det håller eller kanske har han ett jobb hos SIDA i Afrika som varar i två år och han måste hyra ut sin lägenhet i andra hand. Därför hyr han ut den till en person som verkar trevlig osv. Han kontaktar inte hyresvärden (Allmännyttan i Botkyrka) utan hyr ut sin lägenhet till denne person som i själva verket ingår i en smuggling- och traffickingkedja i Sverige. Vilket Ahmed inte vet någonting om.

När Ahmed illegalt hyrt ut sin lägenhet till denne affärsman med goda referenser så går han därifrån och tror att mannen i fråga bor i lägenheten och betalar hyran så som han har lovat. Men icke! Visst blir hyran betald, men den nya hyregästen har inga som helst avsikter att bo i lägenheten. I stället bor där 11-20 asylsökande i trean, och var och en av dem betalar 1000-2000 kronor för en madrass på golvet. Vilket den nya hyresgästen inkasserar. Slitaget på lägenheten blir enormt och när Ahmed återvänder får han betala för slitaget själv eftersom han hyrde ut sin trea utan godkännande av den kommunala hyresvärden.

Det kan också finnas ett annat scenario där Ahmed själv är den som hittar en person som kan ta in asylsökande i hans lägenhet medan han själv bor någon annanstans och tjänar på det hela. Som en affärsidé.

Jag träffade två kvinnor som var och en betalade över 1000 kronor för att få sova på en madrass i köket i en trea i Botkyrka. Bostaden tillhör en person från Mellanöstern som de aldrig träffat. I lägenheten bodde cirka 11-15 personer, alla från samma land som för övrigt inte är ett land i Mellanöstern. Den som inkasserade hyrorna och som de uppfattade som hyresvärd var en man från samma land som kvinnorna.

Där tycker jag att måttet var rågat. Jag har också träffat tjejer i liknande förhållanden där ”hyresvärden” velat ha betalt in natura och fått det också. Och ingen vågar polisanmäla.

Problemet med sekretessen är när det gäller hyresvärdar som du skrev om är litet, problemet med människosmugglingen är stort. Många av dem som jag nu skrev om blir kvar här trots att de inte har fått asyl. De kommer att utnyttjas hänsynslöst som papperlösa i olika jobb och sedan utnyttjas de också av sin ”hyresvärd”.

Så långt delar av det mycket långa mejlet som kom efter min artikel. Jag ville publicera det för att återigen visa att inget är svart eller vitt, det är svart och vitt!

%d bloggare gillar detta: