• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Intervju i finlandssvensk radio och mord på asylsökande i Grekland

Jag ska intervjuas i finlandssvensk radio om Sveriges asyl- och flyktinghantering. Ja, vad ska jag säga annat än det jag sagt så många gånger tidigare det senaste året: asylsystemet har totalhavererat, ryckigheten och oförutsägbarheten har ökat till oanade höjder.

2007 var det löpandebandprincipen som gällde: man stämplade PUT (=permanent uppehållstillstånd) så svetten lackade på Migrationsverket. Vilka som fick stanna har varken de stämplande och den svenska allmänheten någon faktisk vetskap om. Det sägs – men här är uppgifterna lite varierande – att omkring 70 % av alla som sade sig vara irakier fick stanna. På samma sätt sägs att ca 20-30 % av dem som säger sig vara irakier fått den åtråvärda stämplen PUT i sina papper under de första månaderna 2008.

Hej & Hå!

Och till Grekland skickar Sverige iväg asylsökande utan att blinka medan allt fler andra EU-länder vägrar göra det med hänvisning till att grekiskt asylmottagande och -process är allt annat än humana.

En irakisk man med svåra trauma- och tortyrskador t.ex., som befinner sig i Sverige idag, ska prompt tillbaka till Grekland. Han kom några veckor före sin bror till en liten ö i en den grekiska arkipelagen, sattes i fängelseliknande lokal och misshandlades med batonger. Men lyckades ta sig till Sverige. Några veckor senare kom hans bror i en likadan ranglig båt med 45 andra flyende till samma ö i Grekland. Då var polisen beredd och stod i vattenbrynet och högg och slog de utmattade männen som stapplade av båten. Men männen släpptes inte in i landet, deras rätt att söka asyl fråntogs dem. I stället föstes de ner i vattnet, belades med handfängsel och fördes ombord på ett större, grekiskt fartyg utan någon aning om vad som skulle ske, vart de skulle föras.

Det grekiska fartyget satte kurs mot Turkiet, men kom under vägen på att det inte har tillstånd att gå in på turkiskt vatten och i en turkisk hamn. Då tog de av de irakiska männen deras handfängsel och sa att ”ni får simma till Turkiet”. Männen var i dålig kondition, svaga och inte i skicka att simma och åtta av dem skrek hjärtskärande att de inte kan simma. ”Det är inte vårt problem”, sa grekerna och tvingade ner allihop i vattnet och åkte därifrån. Ett tiotal män drunkande och deras kroppar spolades så småningom upp på land i Turkiet. Kan det kallas för något annat än mord?

En av de döda som inte kunde eller orkade simma var bror till den torterade man som befinner sig i Sverige och som Migrationsverket nu ska sända till Grekland…

%d bloggare gillar detta: