• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Saudiarabien: Sedlighetspolisen grep filippinsk sjuksköterska

Filippinska ambassaden försöker få kontakt med den filippinska sjuksköterska som gripits av Kommissionen för främjande av sedlighet och förhindrande av synd (härefter kallad Sedlighetspolisen) den 29 april för att ha suttit på en restaurang tillsammans med en manlig kollega. Sjuksköterskan, Abigail Valdez, arbetar vid militärsjukhuset i Riyadh. Hon greps och häktades för ”omoraliskt beteende” och sitter nu i Al Malaz-fängelset. Hittills har Filippinernas ambassad vägrats tillträde och har inte fått träffa henne.

Fängelseledningen säger att Abigail Valdez kan släppas om hennes arbetsplats, militärsjukhuset, agerar, men sjukhusledningen har inte gjort något utan hänvisar till att lagen ska ha sin gång. Sjuksköterskan har inte fått ha kotakt med någon utomstående och inte ens ambassaden har alltså tillåtits besöka henne

I sådana här fall brukar ambassaden först undersöka vad som har hänt och försöker sedan tala med den gripnas arbetsgivare och be dem försöka få ut den gripna mot borgen. Men det finns förstås ingen möjlighet för ambassaden att tvinga en arbetsgivare att göra det om den inte vill agera.

Att blanda könen på offentlig plats är mot saudisk lag. Män och kvinnor som inte är nära släkt och upptäcks äta middag tillsammans på en restaurang döms normalt till fyra månaders fängelse och 100 piskrapp. Samma straff gäller om en man och en kvinna upptäcks på tumanhand i något annat sammanhang.

Sjuksköterskan Abigail Valdez manliga kollega, en västerlänning, släpptes fri efter några timmar på ett av Sedlighetspolisens centra och några timmar på en polisstation. Mannen, som vill vara anonym, sattes i fotbojor efter att han motsatt sig gripandet.

”Jag tänker inte spela dum”, sa han när han tillfrågades om han inte känner till lagarna i Saudiarabien. ”Men i alla länder i världen har en gripen person rätt till juridiskt biträde när häktningsförfarande inleds. Här kan man bli gripen och slängd i fängelse utan att någon får reda på det.”

Mannen lade till att Sedlighetspolisen tvingade ut honom ur restaurangen, i fotbojor, genom att dra honom i bältet in i sin bil utan att de visade någon id-handling och utan att han fick kontakta en advokat. Han berättade också att ingen av de andra västerlänningarna som satt i restaurangen och såg vad som hände gjorde något, alla vände bort blicken.

Mannen berättade vidare att han fick ett sms från sjuksköterskan som berättade att hon skulle föras till Al Malaz-fängelset och att hon höll på att tappa fattningen helt. Det var det sista han hörde från henne.

”Hon är inte värd att behandlas på det här sättet, hon har behandlat och vårdat saudier i över ett decennium”, sa mannen, ”hon har tjänat saudiska mödrar och fäder i mer än tolv år.”

%d bloggare gillar detta: