• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Samma lagar för alla människor – eller?

En migga:

profileJag har haft dessa ärenden från Skavsta. Ingen av de sökande som jag haft med att göra har varit irakier, däremot fanns det gott om andra nationaliteter. En person greps till och med när han var på väg ut ur Sverige, till ett annat europeiskt land med sitt falska pass. Dessförinnan hade han vistats i Sverige ett bra tag illegalt, han hade aldrig sökt asyl. Det gjorde han först när han greps på flygplatsen, på väg att lämna Sverige.” Det berättar en anställd vid Migrationsverket.

I Ekot i Sveriges Radio har idag rapporterats om att personer som kommer till Sverige behandlas olika på olika flygplatser, när de visar upp falska pass. På bland annat Skavsta flygplats straffas de för att de, medan detta inte sker på bland annat Arlanda flygplats. Folkrättsprofessor Gregor Noll uttalar sig och rubriken på det senaste inslaget är Sverige bryter mot Genèvekonventionen. Han hänvisar till artikel 31, i vilken det under punkten 1 står:

Fördragsslutande stat skall icke för olovlig inresa eller olovligt uppehåll bestraffa flykting som anlänt direkt från område varest hans liv eller frihet var i fara på sätt i artikel 1 avses och som utan tillstånd inrest eller uppehåller sig inom den fördragsslutande statens område, under förutsättning att flyktingen utan dröjsmål anmäler sig hos myndigheterna och visar godtagbara skäl för sin olovliga inresa eller sitt olovliga uppehåll.

Att personer med falska pass har gripits har varit känt länge, det är ingen nyhet. Och i praktiken har ju faktiskt inte de personer som gripits med falska pass varit asylsökande. De har inte, så vitt jag förstår, sökt upp polisen frivilligt på flygplatsen utan de har gripits. Ingen kan med absolut säkerhet veta varför de kommer till Sverige och vad de har för planer. Det är först efter gripandet de söker asyl.

Detta betyder givetvis inte att inte många av dem som gripits för att de tagit sig in i Sverige med falska handlingar (och därmed i lagens mening ”olovligen”) kan ha kommit i syfte att söka asyl. Men det finns också många som har tänkt stanna här illegalt eller ta sig vidare till något annat land. En del har till och med kommit enbart för att begå brott här. Det är bara att gå igenom lite domar i tingsrätten så finner man att det finns en hel del människor som har kommit hit från utomeuropeiska länder enbart i syfte att begå brott och att dessa har snabbdömts och snabbavvisats. Så det är inget jag hittar på, om nu någon tror det.

Ska då olika lagar gälla för olika nationaliteter? Ska just irakier utan vidare tros vara asylsökande trots att de ännu inte sökt asyl? Vilka andra nationaliteter ska också tros vara asylsökande när de ertappas med falska handlingar vid inresan till Sverige? Vitryssar? Colombianer? Azerbajdzaner? För att bara ta några exempel. Ska inte samma lagar gälla för alla människor i Sverige? Om det finns lagar som förbjuder brukande av falsk urkund och olovlig inresa, ska då inte de lagarna gälla alla?

Uppmaning: Läs det första citatet, högst upp i detta inlägg, en gång till!

© Denna blogg. Citera gärna, men ange källan!
%d bloggare gillar detta: