• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Med anledning av min kolumn i Svenska Dagbladet den 5 maj

Jag har fått en hel del samtal och mejl med anledning av min kolumn Hyra eller äga bättre än förening i Svenska Dagbladet den 5 maj. Bland annat följande mejl från en före detta ordförande och styrelseledamot i en bostadsrättsförening:

”Läste Din kolumn i SvD av den 5 maj rubricerad ”Hyra eller äga bättre än förening”. Du rackar ner på bostadsrättsföreningar och framhåller hyresrätter och ägarlägenheter som ett mycket bättre alternativ. Jag vet av erfarenhet hur en bostadsrättsförening sköts men inte hur ett hus bestående av ägarlägenheter sköts när det gäller det gemensamma. Jag kan nämna sådana saker som fastighetsunderhåll, trädgårdsskötsel snöröjning, sophämtning, inköp av el och värme. Vem i ett hus av ägarlägenheter ombesörjer att dessa saker upphandlas och utförs som de ska? Jag förutsätter att den styrelse som Du anser vara så maktfullkomliga, och som sköter sådana saker i en bostadsrättsförening, inte existerar i ett hus med ägarlägenheter. Hur sköts sådana saker där?”

Mitt svar:
”Jag är en fri kolumnist (alltså inte ledarskribent) som uttrycker mina åsikter på ett utrymme av 3100 tecken. Det säger sig självt att jag då inte kan få plats med hur mycket text och förklaringar som helst, 3100 tecken är tämligen lite och tämligen begränsande.

Som sagt: jag framför mina egna åsikter och tankar. Att det finns bostadsrättsstyrelser som fungerar jättebra och att folk är nöjda är ju en lika stor självklarhet som att det finns motsatsen. Jag har inte sagt att alla bostadsrättsstyrelser är maktfullkomliga. Jag har ju vänner som bor i urusla föreningar, liksom jag har vänner som bor i välfungerande dito. Jag rackar inte ner på något, jag säger bara att jag – jag talar inte om någon annan än mig själv – aldrig har velat riskera att hamna i ett hus med en förening med onödiga och rigida regler och en maktfullkomlig styrelse.

Vad gäller hur lagstiftning och regler kring ägarlägenheter ska fungera i Sverige så vet jag inte mer än du, d.v.s. inte mer än vad som hittills meddelats i media. Men du har förstås samma möjlighet som jag att, om du är intresserad, ta reda på hur det är tänkt att det ska fungera när mer information finns tillgänglig.

I Finland är ägarbostäder den vanligaste boendeformen. Finska staten stöder boende i ägarbostad och går i borgen för privatpersoner som vill anskaffa en sådan. På det finska miljöministeriets sajt finns en del information på svenska som du gärna kan läsa om du är intresserad av hur det fungerar i Finland.”

Hoppas att det här svaret tillfredsställer även andra som hört av sig med frågor, påpekanden, ris och ros!

%d bloggare gillar detta: