• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Rödebypappan frikänd av enig tingsrätt

Ekot, Sveriges Radio, rapporterar:

Den 50-årige man som i oktober i fjol sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade en 17-åring svårt frias av tingsrätten. Mannen var åtalad för mord och mordförsök. Blekinge tingsrätt var enig i sin dom.

Något märklig är ju den här domen. Hur mycket sympati man än känner med familjen som trakasserades och terroriserades av ett gäng ungdomar så känns det lite svårt att ingen döms till någontig för att en 15-åring är död av ett gevärsskott.

En stor skuld bär det svenska samhället genom polisens och socialens oförmåga att ta tag i saker och ting när de händer istället för att låta dem eskalera så att de till slut leder till en katastrof. Också föräldrar måste reagera och uppfostra sina barn så att de inte någonsin ens kommer på tanken att trakassera andra människor på det sätt som skedde under lång tid i Rödeby. Och som har visat sig att en del av de dömda för att ha dödat Riccardo Campogiani också gjort vid flera tillfällen.

Det är ett stort problem att terroriserande, hotfulla och våldsamma ungdomar inte ställs till ansvar omedelbart för vad de gör när de börjar begå brott. Även nu blev straffet bara ”ungdomstjänst” för pojkarna i Rödeby och ett ynka års ”sluten ungdomsvård” år för dem som sparkade ihjäl en annan ung människa, på Kungsholmen i Stockholm.

Att pappan i Rödeby friades helt av en enig tingsrätt måste jag smälta. Jag kan både tycka att det är rätt och att det är fel. En ung pojke är död. Men det kunde också ha gått så att någon anan hade varit död, någon i familjen som trakasserades. Och tingsrätten var som sagt enig i sin dom…

%d bloggare gillar detta: