• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Obegripligt hat mot nationaliteter, grupper, folk, religioner etc

Jag har aldrig i mitt liv begripit, begriper inte idag och kommer aldrig någonsin i framtiden heller att begripa hur man kan hata folk av vissa raser, etniciteter, religioner etc. Det är fullkomligt obegripligt och det går aldrig att få mig att förstå något sådant!

Anledningen till att jag tänker på det nu är att Per Svensson på Expressens kultursida har skrivit en recension av en krönika över antisemitismens europeiska historia under rubriken Hatparaden.

På bilden:
min norske farfar och min ryska farmor
kring år 1915

När jag växte upp i Finland efter kriget, var det många vuxna som ”hatade ryssar”. Jag kunde inte ”hata ryssar” trots att de krigat mot Finland och velat införliva vårt land i Sovjetunionen, Socialistiska rådsrepublikernas union (Союз Советских Социалистических Республик). Men min farmor, Jekaterina ”Katja” Blochin, var ju ryska! Hur skulle jag kunna hata ”ryssar”?

”Lek inte med zigenarna”, varnade oss de vuxna, ”de stjäl barn och om ni inte håller er borta från den så kanske de stjäl er”. Men vi älskade våra vänner zigenarna (som de kallades då), och varje gång de slog läger i sandgropen några minuters cykelväg från vårt ombonade hem, var vi där och lekte och for runt. Så många härliga minnen jag har från den tiden! Men de vuxna visste inget… Och de vuxna hade fel…

Och det där med ”judehatet” har jag aldrig heller kunnat förstå. Vi lekte med Marion och med Leila och Aviva och med Liebkinds ibland. Inte tänkte vi då på att de var ”judar”, eller rättare sagt: vi visste kanske att de hade en delvis annan tro men det var väl inget negativt, tvärtom så var det lite spännande. Och som vuxen har jag också haft judiska vänner (lika väl som palestinska, förresten) och vad är det med det?

Visst kan människor tycka illa om varandra. Visst får människor tycka illa om varandra, till och med ”hata”. det är mänskligt, det är naturligt. Men det är inte mänskligt och inte naturligt att ”hata judar”, att klumpa ihop människor under en rubrik och hata eller tycka illa om dem alla. Det enda det är, är korkat!

%d bloggare gillar detta: