• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

”I en bostadsrätt är man fullkomligt rättslös”

Måndagen den 5 maj skrev jag en kolumn på ledarsidan i Svenska Dagbladet. Den hade rubriken Hyra eller äga bättre än förening och handlade om olika boendeformer: bostadsrätt, hyresrätt och det nya för Sverige som snart kan bli verklighet – ägarlägenhet. Och om min personliga motvilja mot tanken på att bo i en bostadsrätt. Min motvilja delas av många som har hört av sig, bland annat den mejlskrivare som läst min kolumn och som skickat nedanstående obehagliga historia till mig. Med hans tillstånd publicerar jag den i sin helhet.

I EN BOSTADSRÄTT ÄR MAN FULLKOMLIGT RÄTTSLÖS

Jag har råkat ut för att bostadsrättsföreningen för det hus vi bor i fattade ett beslut om att vår lägenhet skulle renoveras och jag hade inga rättsliga möjligheter att påverka beslutet.

BAKGRUND
Den 2 december 2002 övertog jag en HSB-lägenhet. Den var då helt nyrenoverad eftersom den förre ägaren under våren 2001 hade låtit genomföra en fullständig renovering av lägenheten.

Renoveringen omfattade:
– Målning och tapetsering av hela lägenheten
– Badrummet: Nytt tätskikt, kakel på väggar och golv, golvvärme, ny el, nytt handfat, toalett och badkar, handdukstork, nya rör och blandare.
– Kök: ny köksinredning, spis, fläkt, micro, kyl, frys och diskmaskin, ny diskbänk, vattenblandare samt nya vatten och avloppsrör.
– Toalett: Nytt handfat nya rör och avlopp samt kakel och klinker.

Med andra ord: lägenheten var som ny!

Före övertagandet av lägenheten kontaktade jag bostadsrättsföreningens styrelse (hösten 2002) och frågade om stambyte var planerat. Jag fick då beskedet att stambyte ej beräknas ske inom den närmaste tiden. I föreningens stadgar står att samtliga medlemmar är skyldiga att underhålla sina lägenheter.

År 2006 tog bostadsrättsföreningen beslut om att genomföra stambyte samt att renovera badrummen och delar i kök. Hälften av medlemmarna hade underlåtit att underhålla sina badrum. Vid ett föreningsmöte röstades för att alla badrum skulle renoveras i samband med stambytet. Oberoende av lägenhetens skick. Man talade om att solidaritet ska gälla!

Först hette det att ”viss kompensation” skulle utgå till dem som nyligen renoverat sina badrum. Senare när renoveringen var genomförd tog styrelsen beslut om att ingen kompensation ska betalas ut… Rena rama bilskojarfasonerna!

Vad gör man? Man är fullständigt rättslös och det finns ingen att vända sig till. HSB med sina jurister har bara intresse av att skydda bostadsrättsföreningen.

Jag undrar: Vilken rätt har bostadsrättsföreningens styrelse att fatta beslut om att samtliga badrum ska renoveras? Självklart ska föreningen fatta beslut om gemensamma frågor som avloppsstammar, men hur kan den bestämma över mina utrymmen som redan är renoverade?

På grund av styrelsens beslut att genomföra renovering av samtliga badrum har vi nu fått en hyreshöjning som vi anser vara oacceptabel.

Vi känner oss fullständigt överkörda av bostadsrättsföreningen och undrar om det får gå till på det här viset? Som bostadsrättsinnehavare är man fullständigt utelämnad och har inget som helst rättsligt stöd.

Tack för din artikel i Svenska Dagbladet!

Anders Forsberg

© Citera gärna men ange källan!
%d bloggare gillar detta: