• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Finland: en enda student skrev nio laudatur!

Som jag skrivit många gånger tidigare, har Finland fortfarande studentexamen, till skillnad från Sverige som slutade med det för 40 år sedan. Läs om den finländska studentexamen bland annat här och här. Och om det svenska skolavslutningsfirandet för gymnasieelever här.

Finlandssvensk studentmössa

I årets studentskrivningar har en enda elev i hela landet skrivit nio laudatur! (Läs om betygssystemet nedan). Det är Sarianna Mankki, elev från Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (Helsingfors Finska Samskola), grundad år 1886.

Fyra elever fick åtta laudatur och 31 elever skrev sju laudatur. Senast någon skrev studentskrivningen med nio laudatur var för nio år sedan, år 1999. Det säger mycket om svårighetsgraden och seriositeten i den finländska studentexamen. Man får inte bära studentmössan om man inte klarat de svåra skrivningarna. I år var antalet elever som deltog nära 29.000 finskspråkiga elever i skrivningarna; 2.200 underkändes. Det totala antalet som deltog (inklusive de svenskspråkiga var 41.000). Namnen på alla nya studenter publiceras om en dryg vecka.

Studentexamensbetyget ser ut så här:

laudatur (L)......................7
eximia cum laude approbatur (E)...6
magna cum laude approbatur (M)....5
cum laude approbatur (C)..........4
lubenter approbatur (B)...........3
approbatur (A)....................2
improbatur (I)....................0

Läs mer om studentexamen i Finland här.

%d bloggare gillar detta: