• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Vänd på saken: Är en svensk ”thailändare” om han har uppehållstillstånd eller medborgarskap i Thailand?

Läs först:
Varför kallar TT kvinnan “svenska”?
– 17 maj 2008
Borde inte rubriken ha varit en annan?
– 7 mars 2008

Häromdagen valde också Svenska Dagbladet att gå på samma linje som TT och kallar den nigerianska kvinnan som köpte ett spädbarn barn för att gå före i bostadskön i London, för ”svenska”. Och detta bara för att hon, förutom sitt ursprungsmedborgarskap som är nigerianskt, också har svenskt medborgarskap för att hon har varit gift med en svensk man. Enligt uppgift lämnade hon Sverige för tre år sedan.

Som jag skriver i mitt inlägg Borde inte rubriken ha varit en annan? så kan man undra om svenskar med dubbla medborgarskap eller svenskt medborgarskap och uppehållstillstånd i t.ex. Thailand automatiskt känner sig som och vill benämnas ”thailändare”? Själv kan jag aldrig någonsin känna mig som ”svensk”, jag är ju finländare oavsett hur länge jag bor i Sverige. Jag tror inte heller att svenskar som bosatt sig i Finland känner sig som ”finländare” eller ”finnar” ens efter decennier i landet.

Det är bättre och tydligare att tala om människor som det de är och inte pådyvla alla en ”svenskhet” som är fjärran från vad de vare sig är eller känner sig som. Varför man gör så vet jag inte – kan det vara så att svenskarna tror att alla så oerhört gärna vill definiera sig som ”svenskar”? Ingenting kan vara mer felaktigt och att tänka så tyder på en verklig översittarattityd. Om däremot en nigerian eller ryss eller finländare eller uigur eller libyer med svenskt medborgarskap själv, av någon anledning, skulle vilja definiera sig som svensk så är det hans/hennes fria val. Men svenska journalister ska inte etikettera människor enligt sin förmätna tro och utgå från att alla av annat urpsrung prompt vill avstå från sin egen identitet, sin nationalitet, sitt ursprung och sin bakgrund och kallas ”svenskar”!

%d bloggare gillar detta: