• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Saudier bör stanna hemma på semestern

Saudiska myndigheter vill att landets medborgare stannar hemma på semestern. När nu den 90 dagar långa sommarsemestern börjar om bara en månad, säger vice generalsekreteraren för Saudi General Commission for Tourism and Antiquities, Fahad Al-Jarboa, att det främsta målet för kommissionen är att rikta sig mot den inhemska marknaden och att uppmuntra saudierna att tillbringa semestern i hemlandet.

”Vi väljer att först och främst fokusera på vår hemmamarknad av den uppenbara anledningen att saudiska familjer har lockats av konkurrerande resmål som Egypten, Förenade Arabemiraten och Bahrain.”

Enligt rapporter spenderade 4,5 miljoner saudiska turister ca 70 miljarder SAR (kurs hos Forex: 1 SAR = 1,64 SEK) på turism utomlands år 2007. Det är en ökning med hela 40 % jämfört med året innan. Saudierna spenderade 153 miljarder SAR i Förenade Arabemiraten och 50 miljarder SAR i Bahrain förra året. Det är pengar som turistansvariga i Saudiarabien vill att saudierna ska spendera i hemlandet.

Saudiarabien ska nu börja marknadsföra sig som en turistdestination i sina grannländer Kuwait, Qatar, Bahrain och Förenade Arabemiraten. Man ska, enligt Al-Jarboa, rikta sig till par och familjer som söker en autentisk turistupplevelse i en god social atmosfär där islamiska och arabiska värderingar och traditioner bevaras och där familjeband framhålls som något mycket viktigt.

Men oavsett alla planer som nu finns på att förbättra infrastrukturen för turism i Saudiarabien så vill många saudier ändå resa utomlands på sin semester.

”Min familj har köpt en lägenhet i Cairo och står i begrepp att köpa ett hus i Sharm El-Sheikh”, säger Noura Mohammed, 19 år. ”Vi och många andra familjer väntar hela året på semestern då vi får resa utomlands. Många föräldrar uppmuntrar sina barn att vara duktiga i skolan för då får de resa bort i stället för att stanna hemma i Saudiarabien och plugga och försöka ta examen på nytt.”

Hidayah, 16 år, som reser till Spanien varje år, håller med:

”Det finns ingenting lockande nog i Saudiarabien för att saudierna ska vilja sluta resa utomlands och stanna hemma under sommarsemestern. Inga biografer, inga stora temaparker och inga nöjesfält. Här finns bara shoppinggallerior och sådana finns det hur mycket som helst av i andra länder också, ofta med nyare och annorlunda varor som vi inte har här. Jag tycker att Saudi General Commission for Tourism and Antiquities ska tänka lite på den yngre befolkningen som vill roa sig också, och inte försöka hålla saudierna kvar i landet den här sommaren.”

%d bloggare gillar detta: