• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Lätt för ryssar att komma till Europa – via Finland

Finlands generalkonsulat i S:t Petersburg översvämmas av visumansökningar. De ryska visumansökningarna har i år ökat med nästan hälften i jämförelse med samma tid i fjol.

Konsulatet tar emot ett par tusen nya ansökningar per dag! Väntetiden för att få ett visum är cirka fem veckor. På konsulatet försöker man förkorta köerna med att öka arbetsmängden och arbeta i två skift.

Hittills har 190 000 ansökningar lämnats in till konsulatet. Situationen är överraskande eftersom köerna istället väntats i de nio länder som anslöt sig till Schengenområdet i fjol. Istället har ansökningarna till Finland fortsatt öka.

Kivinen tror ändå att arbetsbördan kommer att lätta i juni och juli. Han uppskattar att det i år kommer att beviljas 600 000 visum vid konsulatet i S:t Petersburg, medan det i fjol beviljades 450 000 visum. Redan i fjol slog visummängden tidigare rekord.

Finland beviljar fler visum än andra Schengenländer och är det enda Schengenlandet som i praktiken tillämpar det visumlättnadsavtal som gjorts upp mellan EU och Ryssland. Man behöver till exempel inte en inbjudan för att få ett visum till Finland.

Utrikesminister Alexander Stubb föreslog den 24 maj att Finland återigen borde förhandla om visumfrihet med Ryssland. Enligt Stubb skulle resfrihet över östgränsen också gynna finländarna.

Källor: Hufvudstadsbladet, Helsingin Sanomat.
%d bloggare gillar detta: