• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan titel lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

I Finland vill nio personer bli s-ordförande, i Sverige knappt någon…

I Sverige låtsas knappt någon om att han eller hon vill bli ordförande för socialdemokraterna när det är dags att välja en ny. Alla trippar på tå och ojar sig och vojar sig och ”vill verkligen inte alls bli ordförande” och det blir ingen valrörelse, inga kandidater som presenterar sig och konkurrerar om den viktiga ordförandetiteln. Till slut åtar sig någon i nåder och motvilligt att ta på sig ordförandeskapet. Medlemmarna meddelas att det är denna kandidat och ingen annan de ska rösta på (ungefär som i Nordkorea) och så klubbas beslutet igenom och ingen motsatte sig det.

I Finland pågår just nu slutspurten i en intensiv valrörelse dör nio kandidater kampanjar och framhåller sig själva som lämpliga nya ordförande för sdp. De konkurrerar och visar att de verkligen vill leda sitt parti och folket får säga sitt.

Finland och Sverige – geografiskt nära men i övrigt långt ifrån varandra. I Finland hettar det just nu tll i konkurrensen om ordförandeskapet: hela nio kandidater kämpar om posten. Två av dem är förhandsfavoriter: riksdagsledamoten och förre utrikesministern Erkki Tuomioja och den unga riksdagskvinnan Jutta Urpilainen.

Uppställningen är alltså en helt annan än i Sverige när socialdemokraterna valde den enda kandidaten, Mona Sahlin, till ordförande.

”En del saker är bättre hos oss än i Sverige. Hos oss är det till exempel möjligt att vid partikongressen utmana sittande ordförande och till och med sittande statsminister”, säger Erkki Tuomioja.

”Det visar att vi har en stark och levande folkrörelse”, säger Jutta Urpilainen.

Ny ordförande för sdp väljs vid partikongressen i Tavastehus den 6-8 juni.

Källa: Uutiset i SVT.