• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Några kommentarer till två tidningsartiklar

Läs först: DO stödjer religiöst kvinnoförtryck och Extrema feminister tål inte islam och mångkultur båda artiklarna publicerade på Expressen, Sidan 4.

Som vanligt kommenterar läsarna av artikeln på nätet allt möjligt annat än det som skribenterna tar upp. Men i ett land där det åtminstone låtsas råda yttrandefrihet så får väl folk skriva vad de vill. Och missförstå så mycket de vill. Men vad det handlar om är följande, som Leif Abd al Haqq Kielan, ordförande för Svenska islamiska församlingarna, inleder sin artikel med:

”Om en muslimsk man av respekt inte tar kvinnor han inte känner i hand är det förstås inte ett tecken på att muslimerna vill ta över världen och införa sharia-lagar. Det är normal artighet i många delar av världen.”

Men Maria Hagberg, som kallar sig ”ordförare”, inte ”ordförande”, i Nätverket mot hedersrelaterat våld, anser i sin artikel att det är diskriminering av kvinnor. Hon är irriterad över att DO anser att det var fel att en muslimsk man som inte velat ta en kvinna i hand när han hälsade fick sin abetslöshetsersättning indragen. Läs den märkligt vinklade, för att inte säga okunniga, artikeln och läs sedan Abd al Haqq Kielans svar.

I det här fallet håller jag helt med Abd al Haqq Kielan: nog måste vi väl respektera andra människors seder och bruk när nu Sverige valt att ta emot så många hundratusentals människor från helt andra kulturer, religioner och traditioner än våra egna? Och, som skribenten så riktigt påpekar:

”Det är normal artighet i många delar av vår gemensamma värld att göra som denne muslimske man. Det finns länder i västvärlden, till exempel i delar av den amerikanska kontinenten, där män och kvinnor inte skakar hand utan hälsar på andra sätt. Men eftersom de inte är muslimer så gör det förstås inget i de muslimfientligas värld. Här i Sverige brukade man förr lyfta på hatten när man hälsade på damer, inte ta i hand. Men det är en svensk sedvänja, och därför per automatik ”god”.”

Nu får ni skärpa er, svenskar! För, som Abd al Haqq Kielan vidare säger i sin text, så är många av de muslimer som bor i Sverige i dag svenska medborgare och gammelsvenskar kanske måste revidera en del av sina självklara sanningar och börja respektera andra värderingar även om det tar emot.

Ni kan inte både ha kakan och äta upp den i Sverige! Ni kan inte ta emot mängder av människor från annorlunda kulturer och låtsas att de är välkomna och att de inte ska behöva assimileras utan att det räcker att de integreras. Och sedan skriker ni om diskriminering i högan sky när de nykomna försöker integrera sig och söker jobb men behåller en del av sin kultur och lägger handen på hjärtat och nickar när de hälsar i stället för att ta i hand! Det är väl för fasen ingenting diskriminerande i att inte ta i hand?! Men eftersom favorittillståndet för folk som bor i Sverige (gammel- och nysvenskar) numera verkar vara att vara ”kränkta” och/eller ”diskriminerade”, så är det väl i så fall mer kränkande och diskriminerande att tvinga någon att ta någon annan i hand när denne inte vill det. Eller? Vad händer om jag inte vill ta någon i hand när jag hälsar? En man, vilken som helst? Inte för att det skulle hända,men tänk om… Skulle man då kunna skriva debattartiklar och anmäla mig till DO och kalla mig allt möjligt och anklaga mig för att diskriminera män rent generellt? Och vad ska vi säga om thailändarna och andra som inte heller tar i hand när de hälsar? Är det kanske mindre kränkande eftersom de varken tar män eller kvinnor i hand? Hå hå ja ja.

Som sagt: hå hå ja ja. Jag säger bara: ”get over it!”, annars blir det ännu mer olidligt att leva här än det redan är. Och ni ”gammelsvenskar” måste väl själva börja integrera er också, vilket innebär ”live and let live” och att respektera olika kulturer och inte skrika ”diskriminering” och ta till obehagliga maktmetoder mot dem som inte är precis som ni själva. Om den inte vore så himla trist och faktiskt drabbar folk på helt fel sätt, så vore det svenska kränkthets- och diskrimineringssjukan rent skrattretande.

Till slut: till alla hundratals muslimer som jag träffat genom åren både under mina totalt nästan tio år på SAUDIA – Saudiarabian Airlines och Saudiarabiens ambassad och som ombud för bland annat palestinier och irakier och iranier som Medborgarnas flyktingombudsman, skulle jag – om jag hade möjlighet – vilja säga att ni har till 90 % respekterat mig (d.v.s. minst lika mycket som etniskt svenska män…). Och jag har gjort detsamma med er. De gånger vi inte kommit överens har det inte haft med islam eller bakgrund eller kultur eller kristendom att göra utan med saker som lika gärna kunde ha uppstått mellan mig och t.ex. en annan finländare eller med en svensk. En del muslimska män har inte velat hälsa genom att ta mig i hand och aldrig någonsin har jag känt mig kränkt för det. Lite tolerans skadar inte och man måste också tänka på att respekt får man genom att ge respekt, inte genom att skrika ”diskriminering” och ”kränkt” så fort något är lite annorlunda.

%d bloggare gillar detta: