• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Gemensamma förvarstagningsregler för asylsökande i EU

Man har talat om det tidigare men inte lyckats genomföra det: gemensamma asylregler för EU. Men nu sägs det att man inom EU är på väg att komma överens om vissa gemensamma regler. Migrationsminister Tobias Billström tror enligt Ekot i P1, att det skulle innebära att betydligt färre personer än i dag söker asyl i Sverige:

”Vi ser ju nu i och med att vi sätter gemensamma regler på det här området så kommer vi förhoppningsvis att komma bort från ”asylshoppingen”, att människor väljer det land där man tycker att man får förmånligaste behandling. Vi ser en fördel i det avseendet.”

Migrationsministern anser att flera länder i EU ska ta emot asylsökande. Det kan man absolut tycka, men fortfarande har ju länderna egna lagar och regler och helt samstämmiga asylregler kommer att bli svårt att införa inom en överskådlig framtid.

Men en sådan gemensam regel, som det talas om i Ekot-inslaget, är förstås inte särskilt svår att genomföra: att sätta en tidsgräns på max 18 månader när det gäller hur länge en asylsökande får hållas i förvar. Ministern talar om att det finns människor som suttit i förvar i tre år i Sverige – det är nog ytterst sällsynt men det kan förstås ha hänt. Mamadou, som jag för 2,5 år sedan ofta träffade när jag besökte Migrationsverkets förvar i Märsta, var såvitt känt då, den som hade suttit inlåst längst: två år. Han klagade i regeringsrätten och släpptes ut. Läs mer om regeringsrättens beslut här. Och mer om de huvudlösa förhandlingsresorna som gjordes med Mamadou kan läsas bland annat här (”mannen från ett land i Afrika”, som det talas om, är Mamadou), här, här och här.

Det kostar ca 3.500 kronor per dygn att hålla människor inlåsta på förvaren, det blir katastrofalt höga summor när människor låses in och inte lämnar landet när de fått avslag på sina ansökningar om asyl eller uppehållstillstånd… Inlåsning i 18 månader av en asylsökande som ska lämna landet kostar närmare två miljoner kronor (547 dagar x 3.500 kronor).

Migrationsministern har absolut rätt i att vi har hårdare regler nu än om en gemensam bestämmelse för hela EU om max 18 månaders förvarstagning går igenom. Men jag undrar lite stillsamt: och sedan, då? Vad händer sedan? Efter 18 månader… Det måste gå att finna andra sätt att avvisa människor som efter flera rättsliga prövningar inte har fått tillstånd att stanna i Sverige. Lagar ska respekteras, också utlänningslagen. Hur gör andra länder i EU när asylsökande får avslag på sina ansökningar?

%d bloggare gillar detta: