• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Publik Service – ett bra initiativ!

Den 27 maj hade jag uppdraget att vara moderator när Publik Service arrangerade en av sina öppna debatter på Street vid Hornstulls strand. Ämnet var ”Hur jämställt är jämställt nog?” och debattörer var Zaida Catalan, jurist och miljöpartist samt ledamot i ROKS (Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige) m.m. och Linda Norberg, ledamot i MUF:s förbundsstyrelse och i Nacka kommunfullmäktige för moderaterna m.m. Engagerade och kunniga debattörer och ett ämne som intresserar många.

De som tagit det här initiativet har en enkel och rakt på sak-inställning och har satt i gång utan något större krångel och utan att kräva att ”samhället” ska bidra med några anslag. Jag bad dem berätta lite om bakgrunden och sina tankar kring den här debattarenen, och så här berättar Tobias Franzén, som var en av dem som kläckte idén

Idén till Publik Service föddes i en inte helt oangenäm miljö: en exakt rätt tempererad pool en halvtimme söder om Valencia i Spanien, i augusti 2007. Det var jag, Tobias Franzén, och Victor Piquer som tillsammans kom på den.

Vi träffades första gången i en sandlåda norr om Stockholm under tidigt 80-tal och har sedan dess gått i skolan tillsammans i 12 år. Trots vår tämligen lika bakgrund är våra politiska ståndpunkter helt motsatta och ur de eviga diskussioner som vi haft föddes idén om en annorlunda debatt.

Vi märkte att om vi diskuterade hur saker och ting borde förhålla sig om tio år så var det mycket enklare för oss att kompromissa – och stämningen blev inte så dålig som den annars kunde bli.

Jag tog med mig idéerna tillbaka till Stockholm och utvecklade dem där tillsammans med Tobias Wahlqvist, Johan Hedin och David Khabbazi till det format det hela har idag. Tillsammans arrangerar vi nu våra debatter, drivna av glädjen i det goda politiska samtalet.

Publik Service går ut på att debatterna är förflyttade till en avspänd miljö och att de hålls på en ideologisk nivå kryddad med mycket humor. De går ut på att visa politiken utifrån dess bästa sidor och att öka intresset för politik. Det viktigaste för oss är att debatten blir konstruktiv. Vi tycker att våra politikers uppdrag är att tillsammans lösa våra problem. Ibland känns det inte som om de tar det uppdraget på allvar utan ägnar sig för mycket år pajkastning och prestigetävlingar. Vi tror att många tycker politik är roligt, men att politiker inte är det. Vi vill ta tillbaka politiken.

Nyligen avrundade Publik Service för sommaren men återkommer i höst med fler spännande debatter. Under vintern och våren har fem debatter gått av stapeln med bland annat Ali Esbati, Zaida Catalán och Fredrick Federley. Mellan debatterna är Publik Service mest aktiva på Facebook.

Som sagt: ett bra, enkelt och otillkrånglat initiativ – ni som finns i Stockholm med omnejd: håll ögonen öppna i höst när debatterandet drar i gång igen!

%d bloggare gillar detta: