• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

LO-ordförandens uttalanden blir allt mer obegripliga

Läs först LO är för oreglerad invandring.

I Sveriges Radios program P1 Morgon talade Wanja Lunby-Wedin, ordförande i LO och Hans Öhlund, ordförande i Fastighetsanställdas förbund mycket rörigt för att facket på något sätt ska organisera dem som vistas här illegalt och arbetar svart. Wanja Lundby Wedin säger som vanligt en massa luddigt och onödigt först, innan hon kommer till saken. Som att: ”Alltså, det vi säger på vår kongress idag är att det är oerhört viktigt att vi tar ett krafttag kring den här frågan och ger det stöd vi kan åt de papperslösa bla bla bla”. Sedan säger hon det som hon kunde ha börjat med utan den onödiga inledningen: ”Svårigheten idag är ju att det är ett brott att vara papperslös i Sverige, så vi kan inte använda våra vanliga fackliga metoder”. Men Herre Gud, Wanja Lundby-Wedin, det är väl inte bara i Sverige det är ett brott att vara papperslös! Anledningen till att det är ett brott i så gott som alla länder i världen är att annars blir invandringen – migrationen – helt oreglerad och okontrollerad. Och det är väl förresten ditt eget parti till stor del som har skapat de lagar och system för invandring som vi har nu, och som du nu mer eller mindre vill strunta i?

Och så, under intervjun i P1, inser LO-ordföranden medan hon pratar att hon återigen kan ge en känga åt arbetsgivarna och säger att när det kommer fram i ljuset (att folk vistas här illegalt) ”så är det arbetsgivarna som anger dem och så åker de ut”. Vilket svammel!

LO-ordföranden är mycket tydlig med att LO vill ”avkriminalisera” att tiotusentals människor stannar här trots att de enligt lag inte har rätt till det. Hon är alltså tydlig med att hon vill att brott mot utlänningslagen inte ska behandöas som det brott det är. Däremot ska arbetsgivare som ger dem, som vistas här illegalt, få betala dyrt för att de ger dem jobb till låga löner och dåliga villkor.

För mig verkar fackets svamliga uttalanden på det här området helt huvudlösa. Facket ska väl inte i det närmaste uppmana till lagtrots. Det är illegalt att stanna i ett land där man inte har tillstånd att visas. Det är illegalt att stanna kvar när man inte har fått asyl eller uppehållstillstånd om man kommit hit som asylsökande. Det är brott både att ta emot och att betala svarta löner. Min undran från förra inlägget står fast: vilka andra brott är det som LO m.fl. vill ”avkriminalisera”? Bedrägeri? Inbrott? Och jag undrar också hur LO ser på det faktum att vi har lagar och ett rättssystem som styrs av regering och riksdag; tycker LO att vi ska överlåta åt fackföreningsrörelsen att bestämma hur vi ska ha det i Sverige? Förmodligen är svaret JA, för då skulle ju folk inte fly i tiotusental, ja hundratusental, från facket utan tvingas vara medlemmar…

Det är sant att det finns oseriösa arbetsgivare som utnyttjar människor som är i desperat behov av försörjning. Det är också sant att det finns ”goda”, ofta små, företagare som vill hjälpa människor som står utanför samhället och ger dem jobb för en låg lön för att det är bättre än ingenting. Dessa ”goda” arbetsgivare finns alltså också, men även de begår brott. Många gånger förstår de inte heller att de stjälper mer än de hjälper eftersom den de ger jobb åt ändå inte kommer att få stanna här. Det är också sant att med de hårda kontroller och krav som finns på arbetsgivare så är det inte lätt att ”svartanställa” människor överhuvudtaget och än mindre på lika villkor som dem som man öppet kan redovisa och hantera inom lagens råmärken. För att betala någon svart måste ju pengarna tas någonstans ifrån och för att betala någon som vistas här illegalt 50 kronor i timmen måste pengarna finnas helt vid sidan av den reguljära bokföringen.

Jag blir inte klok på vad LO egentligen vill: vill man att arbetsgivarna ska betala avtalsenliga löner, skatt och sociala avgifter för illegala invandrare? Hur ska det gå till när det ju är olagligt både att arbeta i landet utan arbetstillstånd och att arbeta svart? En arbetsgivare kan inte ens om han skulle vilja börja betala in skatter och avgifter till staten för en människa som inte har rätt att vistas och arbeta här och som därmed inte har personnummer. Hur och vart menar LO att arbetsgivaren ska betala in dessa pengar?

Det finns många sidor av saken. LO verkar nu vara ute för att, som de hoppas, knipa poäng på att de engagerar sig för ”de papperslösa” (som de mycket slarvigt kallas). LO och Fastighetsanställdas förbund vet mycket väl – men vet deras medlemmar? – att när de människor, som de nu funderar på att organisera och som vistas här illegalt, upptäcks så ska de lämna landet. Hur ska då LO ”organisera” dem?

Jag har träffat många asylsökande som inte fått uppehållstillstånd och som tror att de ska kunna hanka sig fram gömda och på sporadiska svartjobb och att de sedan, som genom ett mirakel, plötsligt ska få stanna. Deras liv blir ett helvete och de får inte stanna, de får inte uppehållstillstånd. Varför går inte LO och andra fackförbund- och föreningar ut och säger sanningen till dem som de kallar ”papperslösa”, i stället för att lura dem att tro att facket är så allsmäktigt att det kan fixa avtalsenliga löner och rätt att leva här på samma villkor som andra när verkligheten är en helt annan? Sedan kan LO fortsätta att jobba aktivt och kraftfullt för en fri och oreglerad invandring, i stället för att leka med lagen och tala om att avkriminalisera brott.

P.S. Regeringen inför arbetskraftsinvandring i december i år. Det kan väl inte ha gått LO spårlöst förbi?

%d bloggare gillar detta: