• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

TCO vill precis som LO sanktionera brott mot lagen

Aftonbladet Debatt säger TCO:s ordförande Sture Nordh idag ungefär samma sak som LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sagt och skrivit de senaste dagarna (och som jag bloggat om här och här). Jag vet inte hur de här höga fackpamparna tänker eller med vad de tänker. Jag skulle aldrig vilja vara med i en förening som har så förvirrade ledare och som dessutom är så olyhörda mot de medlemmar som de säger sig företräda.

Så här skriver Sture Nordh i sin artikel:
Många papperslösa arbetar idag till låga löner och med dålig arbetsmiljö. Oseriösa arbetsgivare har varit snabba att utnyttja de papperslösas utsatta situation, samtidigt som fackföreningarna har haft svårt att finna sin roll i sammanhanget.

Kommentar:
”Papperslösa” har inte rätt att arbeta överhuvudtaget och arbetsgivare har inte rätt att ge dem arbete. Enligt lag, alltså. Om man nu ska bry sig om lagen, alltså.

Så här skriver Sture Nordh i sin artikel:
Ur ett fackligt perspektiv är problemet inte de människor som arbetar utan arbetstillstånd utan de arbetsgivare som utnyttjar andra människors utsatthet. Riskerna för den arbetsgivare som utnyttjar arbetstagare utan arbetstillstånd är i dag små, samtidigt som arbetstagarna löper stora rättsliga och ekonomiska risker.

Kommentar:
Men Sture Nordh kan väl inte se på saken enbart ur ett fackligt perspektiv? Han måste väl också se det hela ur ett medborgerligt perspektiv? Tycker han verkligen inte att lagar stiftade av riksdag och regering respekteras? Om inte så är det väl detsamma som att han proklamerar anarki. Eller fackligt styre… Sture Nordh har dessutom fel när han säger att arbetsgivarna ”inte riskerar något”, det är klart att de gör! De begår ju brott (som inte är avkriminaliserat”) när de betalar svarta löner och undanhåller skatt och sociala avgifter från staten.

Så här skriver Sture Nordh i sin artikel:
Det skapar en obalans i förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. I många fall leder det till att arbetstagarna tvingas acceptera låga löner och stora fysiska risker i arbetet, eller blir lurade på hela eller delar av sin lön.

Kommentar:
Undrar vilket Sture Nordh skulle välja om han vistades i ett land illegalt: 1) att jobba till låg lön och ha dåliga villkor eller 2) att inte jobba alls och då antingen tvingas stjäla eller tigga? Det är bara att ställa sig den frågan och försöka – om man förmår – att sätta sig in i de människors situation, som av olika anledningar vistas här illegalt. För om de jobbar svart för 40-50 kronor i timmen och kanske får 4.000, 5.000, 6.000, 7.000 eller 8.000 kronor i handen per månad så är det ju ändå 4.000, 5.000, 6.000, 7.000 eller 8.000 kronor mer än ingenting. För de kan inte gå till socialen, som Sture Nordhs medlemmar i TCO kan göra om de inte har mat för dagen och pengar till hyran. Deras alternativ är att begå brott. Något annat finns inte. Hur svårt är det att förstå?

Så här skriver Sture Nordh i sin artikel:
För att tydliggöra vilken av parterna som utgör problemet föreslår TCO att papperslösas arbete avkriminaliseras. Den bestämmelse i utlänningslagen som gör det straffbart för papperslösa att försörja sig genom arbete tas bort. Samtidigt skärps straffsatsen för arbetsgivare.

Kommentar:
Men nu har det väl ändå slagit slint? Om man ska vara ärlig och säga som det verkligen är så är det ju faktiskt de som vistas här illegalt som är problemet. Rent faktiskt, konkret och juridiskt så är det så att har man reglerad invandring i ett land så är det problem när människor inte respekterar detta och det är väl ändå inte en fackförenings sak att arbeta för att sanktionera brott mot utlänningslagen??? Sture Nordh erkänner här att det finns en straffsats mot arbetsgivare som anlitar folk mot svart betalning; att skärpa straffsatserna mot dem är ett bra förslag. De ska inte heller bryta mot lagen. Lite stillsamt undrar jag bara vad Sture Nordh &N Co tror händer med de svartjobbande illegalt invandrade och gömda asylsökande när ingen betalarn dem ens 40 eller 50 kronor i timmen… ”Tänkte inte på det”, kanske

Nu måste jag tyvärr behandla alla mina läsare som lite mindre vetande och vara övertydlig för att inte några illvilliga typer medvetet ska missförstå, misstolka och felcitera mig. Alltså: jag är absolut inte för att arbetsgivare eller några andra ska utnyttja människor som – av egen förskyllan eller oförskyllt – befinner sig i en svår situation. Jag försvarar inte dem som behandlar andra människor illa och lurar dem på de pengar de har utlovats etc. Tvärtom: jag går på Sture Nordhs linje om strängare straff för dem. Och när sedan alla dessa tusentals människor blir utan ens de jobb och inte ens får 40, 50 eller 60 kronor i timmen någonstans ifrån och fortfarande vägrar lämna landet så kan de ju gå till Sture Nordh och Wanja Lundby-Wedin och be om hjälp. Och om Sture Nordh och Wanja Lundby-Wedin har strypt deras försörjningsmöjligheter som gjorde att de kunde överleva, då får Sture Nordh och Wanja Lundby-Wedin ta ansvar för dem eftersom risken annars är så gott som 100 %-ig att de börjar begå brott för att överleva. Då blir det upp till bevis för deras solidaritet – för Sture Nordh och Wanja Lundby-Wedin tycker ju inte att människor som är här illegalt ska behöva lämna landet.

%d bloggare gillar detta: