• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Be my guest # 65: Lars Odrup, Pälkäne, Finland

Gästbloggning från Lars Odrup som efter sin pensionering från den svenska armén beslutade sig för att bli invandrare och flyttade med sin finska hustru till ett purfinskt område utanför Tammerfors, Finland.

Han jobbar periodvis hårt med att lära sig finska och får mycket stöd av folket i byn men möter ofta ”folkskollärare” då han öppnar munnen och börjar misshandla det finska språket.

Jag har börjat jobba som oavlönad guide vid pansarmuséet i Parola. Mitt första uppdrag var 97 svensktalande småttingar från Smedsby skola. Det var mycket spännade och även om jag ibland arbetat som guide i Sverige så har jag aldrig i något sammanhang guidat små barn förut:
– Lasse, kan en människa lyfta en tank?
– Har du varit i krig?
– Vad kostar en tank? Tusen euro?
– Hur gammal är du?
– Varför har inte alla eldrör en mynningsbroms?
Hoppsan, den sista frågan var överraskande men ibland kan de små liven mer om teknik än man vill tro. Fast sedan var vi tillbaka igen:
– Lasse, vem var dummast? Hitler eller Stalin?
– Jag måste kissa…

Jag tyckte mycket om denna guidning. Barn kan vara väldigt trevliga. En flicka kom fram till mig och sade: ”Du är lite tjock. Det är min morfar också!”
Jag tog det som ett stort beröm.

Det här är Lars Odrups andra gästbloggning. Läs den första här.
%d bloggare gillar detta: