• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

Jag upprepar: det är oacceptabelt att utvisa en uigur!

Nu har Migrationsverket beslutat att Adil Hakimjan, uiguren från Kina som suttit i Guantánamo-lägret i många år utan att ha gjort något, utvisas till Albanien! Trots allt hans lidande i helveteslägret, trots att han inte har någon alls i Albanien och trots att han har en syster i Sverige. Jag har inte läst avslagsbeslutet men är väl införstådd med fallet i övrigt. Läs och lyssna bland annat här och läs här.

Jag har skrivit här på bloggen om uigurerna som satt oskyldigt inspärrade på Guantánamo och som USA sedan dumpade i Albanien. Läs bl.a. inlägget från den 22 augusti 2006: Om uigurerna från Guantánamo som skickades till Albanien.

Jag har också skrivit om utvisningen av en annan uigur under rubriken Oacceptabelt att utvisa en uigur, och själv har jag varit ombud åt två uigurer genom åren: en var under 18 år och hann fylla 18 medan han väntade på MIGs långsamma hantering av hans anknytningsärende. Efter en h rd kamp fick han stanna till slut. Den andre beviljades helt korrekt asyl, d.v.s. flyktingstatus, i första instans, Migrationsverket.

Det är moraliskt och mänskligt fel att sända Adil Hakimjan till Albanien! Han bör få stanna för att han faktiskt har särskilt ömmande skäl. Och för att vi måste vara mänskliga. Det är massor av falska ”asylsökande” som slunkit genom de ojämna maskorna i MIGs vida nät och som man sedan inte orkat följa upp och återkalla deras tillstånd. En uigur med Adils horribla historia, vars identitet är känd och inte ifrågasatt och som har en syster här borde väl vara betydligt viktigare att skydda än personer som inte behöver skydd överhuvudtaget utan endast är här för att ”få ett bättre liv”.

Migrationsdomstolen måste göra det som Migrationsverket borde ha gjort men av någon anledning inte gjorde: ge Adil Hakimjan en fristad i Sverige!

%d bloggare gillar detta: