• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

”Talkoot” i Joutseno

Jag lovade i ett tidigare inlägg att det skulle bli mer om och av Jan Andersson. Jan Andersson, chefredaktör för Swalköpings Allehanda och bosatt i Finland sedan länge, berättar följande sanna historia ur verkliga livet. Verkliga livet i Joutseno, Finland, alltså,där ”talkoot”* är ett levande begrepp (liksom i resten av Finland). Nämnas bör att ”talkoot” inte alltid går till som i just detta fall. Fast det händer, förstås…

Talkoot

Då jag inte har full fysisk kapacitet efter operation och konvalecens (den psykiska har alltid ifrågasatts) snackade jag med ett par killar inne i Joutseno om de kunde komma och hjälpa mig med att slå tusen kvm gräs och kärs. De ansåg att jag skulle ordna v.m.k. talkoot på finska. Jag skulle ha ordentligt med öl samt grill och bastu.

Jag förberedde och vi kom överens att jag skulle hämta dem på en pizzeria kl 12 förra lördagen. När jag kom satt en av dem och hinkade bira. Den andre kom efter en kvart och var helpackad efter att ha druckit cognac hela natten med en annan kompis som också skulle med. Den tredje vägrade jag att ta med mig.

Lieslåendet sköttes av den minst packade och den andre skulle räfsa och köra bort det slagna i en skottkärra. På två timmar lyckades han få bort gräs på 20 m utmed en vägren, varefter han somnade i skottkärran. Grill och bastu blev intet av fast allt var föreberett.

Jag såg det hela med humorns glimt i ögonvrån och vet nu vad talkoot innebär. (Killarna hör inte till stadens A-lag utan arbetar hårt i veckorna för uppehälle och skattebetalning).

* Talkoot betyder ung. arbetsfest, arbetsgille på svenska. Det handlar om gemensamt arbete som utförs frivilligt utan egentlig betalning. Motsvarande ord saknas i svenskan.

%d bloggare gillar detta: