• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Nu går EU-kommissionen på samma linje som jag

Idag rapporteras i media att EU-kommissionen nu föreslår att flyktingar ska få söka asyl redan på EU-ländernas ambassader på plats, i sitt hemland. Läs och lyssna bland annat här.

Den 29 november 2007 skrev jag i en artikel i Expressen med rubriken (inte satt av mig) Låt flyktingar söka asyl i hemlandet bland annat:

Stationera ut ett lämpligt antal kunniga, erfarna handläggare och beslutsfattare från migrationsverket samt ett antal poliser på relevanta ambassader.

På plats skulle de kunna jobba intensivt och effektivt med att ta emot asylansökningar från människor och kontrollera deras identitet, bakgrundshistorier och asylskäl.
När, eller om, asyl beviljas, får dessa människor själva betala sin resa till Sverige med reguljärflyg vilket torde kosta dem betydligt mindre än de minst 100 000 kronor de annars skulle betala till smugglare.

På så sätt skulle många också kunna ha med sig ett litet eget kapital när de kommer fram till sitt nya land: mellanskillnaden mellan flygbiljetten till Sverige och smugglararvodet.

Troligtvis finns det fallgropar och svårigheter med ett sådant system, men man borde åtminstone ha en vilja att försöka hitta nya lösningar.

Som det nu är så är det ju helt omöjligt att ta sig till Sverige för att söka asyl på laglig väg. Människor är hänvisade till hänsynslösa och giriga flyktingsmugglare.

Dessutom kommer många flyktingar hit med förfalskade handlingar, och Sverige har därför ingen reell möjlighet att veta vilka människor som tas emot och om de ens har några asyl- eller skyddsskäl.

Migrationsminister Tobias Billström är lätt skeptisk till ett sådant här system. Det har han – och alla andra – anledning att vara. Men man har att välja ett av två onda ting:

1. att smugglingen av människor för hundratusentals kronor fortsätter, människor som vi inte ens vet vilka de är.

2. att ha ett system som säkert blir jobbigt på många sätt men där människor kan ta med sig sina hundratusentals kronor till det land som tar emot dem och att mottagningsländerna med mycket större sannolikhet vet vilka de är.

Läs hela min artikel här.

%d bloggare gillar detta: