• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

”Hur tryggar vi trygghetssystemen?”

Hur tryggar vi trygghetssystemen? Så lyder rubriken på ett pressmeddelande från Finansdepartementet, Delegationen mot felaktiga utbetalningar. Och texten lyder:

Omfattande informationsinsatser, enklare regler för välfärdssystemen, effektivare kontroller och en bättre samordning i Regeringskansliet. Det är vad som krävs för att minska de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen. Delegationen mot felaktiga utbetalningar (FUT-delegationen) redovisar förslagen i sitt avslutande betänkande.

Efter att ha hört ett hjärtskärande inlägg i Ring P1, ett program i SR då folket (=pöbeln, de mindre vetande) får komma till tals i ca 35 minuter per dag om man drar av 5 minuter för jinglar och presentation och lite strul), så efterfrågar jag ett pressmeddelande med rubriken Hur tryggar vi tryggheten för människorna? Eller ännu hellre kanske: Hur behandlar vi sjuka och gamla människovärdigt?

En fötvivlad, i slutet av samtalet gråtande, mamma ringde till radioprogrammet Ring P1 och berättade om sin cancersjuka dotter. Dottern kämpar mot sin dödliga sjukdom och är sjukskriven, men har nu fått ett brev från Försäkringskassan som säger att hon snart blir utfasad och inte längre får någon sjukpenning. Det är nya regler sedan 1 juli och då är det tydligen bara de som är döende – DÖENDE! – som får vara sjukskrivna (tack, goa staten!) och behålla sin sjukpenning (tack, tack, goa staten!) längre än 550 dagar. Men det lär inte räcka att komma med något sketet intyg från det hospice där man ligger och väntar på Befriaren eller någon överläkare på att man är döende. Det ska förstås också ifrågasättas och så ska en av FK:s ”förtroendeläkare” (”förtroendeläkare”! Que?) titta på intyget och ifrågasätta och analysera det. Under tiden hinner den döende dö och då får ju, lämpligt nog, FK en kostsam klient mindre. Om det, som den förtvivlade mamman berättade är sant, så är det en skandal lika stor som hanteringen av FRA-lagen!

Fuskare ska sättas fast och straffas för bedrägeri enligt gällande lag samt betala tillbaka det de bedrägligen tillskansat sig. Självklart i en rättsstat. Men lika självklart i en civiliserad stat är att man behandlar människor som människor och inte som fyrkantiga bitar som årompt ska passa in i runda hål.

Ring P1 från den 3 juli kan avlyssnas här fram till ca 2 augusti.

%d bloggare gillar detta: