• Kategorier

  • Arkiv från 5 maj 2005

  • Kalender

  • free counters
  • wordpress visitor counter
  • RSS Merit Wager

    • Utan rubrik lördag, 6 juni, 2020
        Sedan den 5 maj 2005 har jag ideellt granskat, redovisat, översatt, kommenterat och publicerat ofta unikt material, särskilt miggornas rapportering. Om ni uppskattar texterna, informationen, rapporterna, kommentarerna, stöd gärna via Subscribe med 1 krona om dagen = 30 kronor i månaden, eller med valfritt belopp via Donate, Swish eller Bankgiro.  Alla bidr […]

Spionskola, fest och Sommar

Jag ser att Boris Grigorjev ska Sommarprata den 8 augusti i år. Det blir troligen det enda Sommar-program som jag kommer att lyssna på. Detta trots att jag redan hört honom själv berätta och har läst hans böcker. Eller kanske just därför. Hans levnadsöde är så intressant och spännande och det är fantastiskt att han idag kan berätta om det öppet.

Jag kommer att tänka på när jag för knappt två år sedan träffade den f.d sovjetiske KGB-agenten Boris Grigorjev. Jag berättar lite om mötet, spionskolan och festen här. Det som gjorde hela tillställningen så unik var, att här möttes den förre KGB-agenten och den förre chefen för Säpos kontraspionage, Tore Forsberg som goda vänner efter att ha varit fiender i trettio år! De oförlikneliga Efrons med det egna förlaget Efron & Dotter hade lyckats med konststycket att få dem att skriva en bok tillsammans. Tillsammans, men var för sig. Inte förrän boken Spioner emellan var klar träffades de två männen sommaren 2006 hemma hos Efrons. Och det var då det bjöds på spionskola och fest!

Här är en bild av samtliga spionskoleelever, samlade efter avlagd spionexamen på uteplatsen vid Efrons hus. Jag är tvåa från vänster och Tore står lite bakom och bredvid. Troligen var det Boris som tog bilden eftersom han inte är med på den. Vera bär vitt, Katja brunt och Lena baraxlat rödvitsvart.

 

I min bloggning med samma namn som boken – Spioner emellan – berättar jag mer om det lilla förlager Efron & Dotter som drivs av tvillingsystrarna Vera och Lena Efron som kom till Sverige på Sovjettiden, och Veras dotter Katja. Läs om dem! Och om Boris Grigorjevs spännande bok Med Säpo i hälarna (alltså Tore…).

De här böckerna som Tore Forsberg och Boris Grigorjev har skrivit är levande nutidshistoria berättad av dem som var med. Jag är glad att ha fått träffa de här två herrarna med sitt ovanliga förflutna ”live” och höra dem berätta. Två charmiga och trevliga män, men stenhårda när det gällde. Och varandras bittra fiender. Tills Efrons förde dem samman den där vackra sommardagen för två år sedan, i sitt hus utanför Stockholm. Som taget ur en film!

Och här sitter de forna ärkefienderna Boris och Tore och signerar sin bok i Efrons vardagsrum. Så här ser deras dedikationer ut i min bok:

 

Som sagt: Boris Grigorjevs Sommarprogram ska jag lyssna på den 8 augusti.

Till slut en kuriositet: Exakt samma datum, den 8 augusti, men fem år tidigare (2003) medverkade Tore Forsberg i Sommar! Innan han hade skrivit Spioner emellan och innan han hade träffat Boris Grigorjev…


%d bloggare gillar detta: